De strijd is gewonnen, Johannes de Doper herboren!

Tegen de zon in

gepost op: 30 juni 2021

Wat is dat toch met dat licht in de Sint-Pauluskerk? Aan de noordkant, waar het zonlicht door de hoge gotische ramen vanuit het zuiden overvloedig op straalt, zie je het kleinste detail van schilderijen, biechtstoelen en lambriseringen. Een grasspriet, een spelende engel, een mythisch dier: niets ontsnapt je.

O wee echter als je aan de zuidkant van de kerk naar kleine of grote figuren zoekt. Afwisselend krijg je de zon in je ogen en spelen heiligen en dominicushondjes verstoppertje in de onbelichte hoekjes. Dat is ook zo op het hoogkoor, waar boven de lambriseringen levensgrote stenen beelden staan opgesteld. Letterlijk en figuurlijk grote mannen en vrouwen, dominicanen en dominicanessen. Het hoofdaltaar wordt geflankeerd door Christus aan de noordelijke kant (Hem kan je goed zien) en aan de zuidzijde staat een beeld van gelijke grootte: heb jij al ooit opgemerkt wie het is?

Op een avond in juni, de zon was al in de Schelde gedoopt, brandt er kunstlicht in de kerk. Plots ontdek je een groot beeld dat je anders nooit echt goed kan zien. Het is een herder met schaap en staf. Het lijkt een ruige figuur, met een dierenhuid als kledij en een coronakapsel. (Voor de onderzoekers van 2064 die dit lezen: in 2020/2021 konden we nauwelijks naar de kapper wegens de corona-epidemie, veel mannen droegen hun haar lang).

De tekst bij het beeld brengt soelaas: Sanctus Joannes Bapt.: de heilige Johannes de Doper! Het avondlicht door de vensters links en rechts kan niet meer op tegen de spots van het hoogkoor. De strijd is gewonnen, Johannes de Doper herboren!

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven