Benefietconcert ‘Verdwenen Utopia’

Terug naar overzicht

zaterdag 7 oktober, vanaf 19u

Blokkeer zaterdag 7 oktober in uw agenda voor een niet te missen benefiet: een vertelconcert met als afsluiter een verrassende onthulling. Armand Storck en Guido Meeussen nemen u deze keer mee vanuit een Scheldedorp naar de teen van Italië, Soriano in Calabrië. Ze vinden een verdwenen Utopia, een legende en mirakelen. Het wordt een fascinerende reis doorheen 400 jaar Europese geschiedenis met inderdaad, die verrassende, niet-te-missen onthulling op het einde!

Bij een vertelconcert hoort uiteraard prachtige muziek. Onze muziekdirecteur Bart Rodyns programmeert muziek uit de 16de en 17de eeuw, passend bij dit verhaal. De muziek wordt gebracht door Bart Coen op blokfluit, Wim Becu op trombone en Bart Rodyns op orgel.

 


t.v.v. Muziekkapel Sint-Paulus vzw

Dit vertelconcert organiseren we ten voordele van Muziekkapel Sint-Paulus vzw. Al twee eeuwen lang kan men in de Sint-Pauluskerk op hoogdagen zoals Pasen en 15 augustus muzikale vreugde beleven. Al jaren zorgt de Muziekkapel voor de financiering hiervan. Zonder de inkomsten uit sponsoring, omhalingen tijdens de mis en ticketverkoop zouden evenementen als dit of orkestmissen op die hoogdagen niet mogelijk zijn. Dit keer kan u een extra inspanning doen door samen met uw ticket één van onze steunpakketten aan te kopen. Wat u ook kiest, uw steun is welgekomen en onmisbaar. We hopen om met dit evenement 4.000 euro voor de muziekwerking in Sint-Paulus te verzamelen.


Praktisch

  • Wanneer? Zaterdag 7 oktober 2023 om 20u (deuren om 19u)
  • Waar? Sint-Pauluskerk (ingang langs de Sint-Paulusstraat)
  • Duur? Ongeveer 1u30, met open bar vóór en na het concert in ’t Schooltje (vrije bijdrage)
  • Prijzen? Tickets aan 20 € in v.v.k., 25 € aan de kassa. Ontdek ook onze interessante steunpakketten, van 40 euro tot 500 euro

tickets

Zelfs met de aankoop van 1 toegangsticket beleeft u op 7 oktober een schitterend vertelconcert én steunt u de werking van Muziekkapel Sint-Paulus vzw. Een ticket in voorverkoop kost 20 euro per persoon (een ticket aan de kassa kost 25 euro).

Hoe te betalen?

Stort het juiste bedrag op rek.nr. BE15 3631 2226 7530 op naam van ‘Muziekkapel Sint-Paulus vzw’ met vermelding: ‘Lezing 7 oktober, uw naam, aantal tickets/personen en uw e-mailadres’. U krijgt nadien van ons een bevestigingsmail. Nog een tip: bij de mededeling in uw overschrijving kan u het apenstaartje, @ niet noteren. U kan deze best vervangen door de letter a.

Vragen of hulp nodig?

Mail naar info@sintpaulusantwerpen.be


steunpakketten

U kan ook kiezen voor één van onze interessante steunpakketten die we telkens in combinatie met 1 toegangsticket tot het vertelconcert verkopen. De steunpakketten variëren van 40 euro tot 500 euro.

Hoe te betalen?

Stort het gekozen bedrag op rek.nr. BE15 3631 2226 7530 op naam van ‘Muziekkapel Sint-Paulus vzw’ met vermelding: ‘Lezing 7 oktober, uw naam, naam steunpakket(ten) en e-mailadres’ (u krijgt een bevestigingsmail, zie ook de tip bij ‘tickets’). Deze verkoop eindigt op 4 oktober 2023 om 24uur. Hebt u speciale wensen en zou u graag bvb. combinatie maken van BRONS 1 met een extra toegangsticket of BRONS 1 met een set Sanctus Dominicus bier. Dat kan! Stuur ons dan even een mailtje naar info@sintpaulusantwerpen.be.

Vragen of hulp nodig?

Mail naar info@sintpaulusantwerpen.be

Steunpakket BRONS 1 voor 40 euro (boek)

Steunpakket BRONS 1 voor 40 euro (boek):

Dit steunpakket bestaat uit 1 toegangsticket tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en het boek ‘Sint-Pauluskerk Antwerpen, een openbaring’ van Rudi Mannaerts (t.w.v. 20 euro) (zolang de voorraad strekt). Zowel uw toegangsticket als het boek zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

Dit boek schetst een mooi historisch beeld van de Sint-Pauluskerk, doorheen haar bouwfases, doorheen de tumultueuze geschiedenis van Antwerpen en doorheen haar prachtige kunstcollectie met zowel werken van Rubens, Van Dyck als Jordaens.

Steunpakket BRONS 2 voor 40 euro (cd)

Steunpakket BRONS 2 voor 40 euro (cd):

Dit steunpakket bestaat uit 1 toegangsticket tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en de cd ‘Bach Sessions’ van Bart Rodyns/Nicolas Callot (t.v.w. 20 euro) (zolang de voorraad strekt). Zowel uw toegangsticket als de cd zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

De Bach Sessions is de zoektocht van het Zeitspiel klavierduo, Bart Rodyns en Nicolas Callot, naar schoonheid waarin aria’s en koralen van Bach in unieke arrangementen voor harmonium en piano worden gebracht.

Steunpakket BRONS 3 voor 40 euro (abonnement PaulLus)

Steunpakket BRONS 3 voor 40 euro (abonnement):

Dit steunpakket bestaat uit 1 toegangsticket tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en een abonnement op ons 2-maandelijks magazine ‘PaulLus’ voor 2023 (2 nummers t.w.v. 20 euro)  (zolang de voorraad strekt). Zowel uw toegangsticket als het eerstvolgende nummer van PaulLus zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

Ons tweemaandelijks magazine PaulLus staat garant voor onophoudelijk leesplezier met onze historische artikels, een activiteitenkalender en allerlei weetjes vanuit de Sint-Pauluskerk.

Steunpakket BRONS 4 voor 40 euro (4 flesjes 'Prior' bier)

Steunpakket BRONS 4 voor 40 euro (4 flesjes Sanctus Dominicusbier ‘Prior’ met 1 glas):

Dit steunpakket bestaat uit 1 toegangsticket tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en een pakket van 4 flesjes Sanctus Dominicusbier ‘Prior’ bier met 1 glas (t.w.v. 20 euro) (zolang de voorraad strekt). Zowel uw toegangsticket als hat bier-pakket zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

‘Een geweldig bier dat naar honing smaakt’ zo zei een Museumnacht-bezoeker dit jaar. De blonde ‘Prior’ is een subtiel en complex bier, dat fruitige aroma’s vrijgeeft, met tonen van witte peper, kaneel, kardemom en nootmuskaat. Voor het oog is het duidelijk met gouden reflecties. Dit bier wordt gebrouwen in Hombourg, provincie Luik en het recept wordt in het geheim bewaard binnen de muren van het dominicanenklooster van Luik, waar Notger, de stichter van de Cité Ardente, rust.

Steunpakket ZILVER voor 100 euro

Steunpakket ZILVER voor 100 euro (boek, cd, abonnement en 4 flesjes Sanctus Dominicus ‘Prior’ bier):

Dit steunpakket bestaat uit 1 toegangsticket tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en een combi-pakket bestaande uit het boek, de cd, het abonnement en een pakket van 4 flesjes Sanctus Dominicusbier ‘Prior bier met 1 glas (totale waarde 80 euro) (zolang de voorraad strekt). Zowel uw toegangsticket als dit combi-pakket zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

Steunpakket GOUD voor 250 euro

Steunpakket GOUD voor 250 euro (boek, cd, abonnement, 4 flesjes Sanctus Dominicus ‘Prior’ bier, muzieksponsor 2023):

Dit steunpakket bestaat uit 2 toegangstickets tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 40 euro) en een combi-pakket bestaande uit het boek, de cd, het abonnement en een pakket van 4 flesjes Sanctus Dominicusbier ‘Prior bier met 1 glas (totale waarde 80 euro) (zolang de voorraad strekt). Daarnaast krijgt u als muzieksponsor 1 gereserveerde plaats tijdens onze orkestmissen voor 2023. Zowel uw toegangsticket als dit combi-pakket zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

Steunpakket PLATINUM voor 500 euro

Steunpakket PLATINUM voor 500 euro (boek, cd, abonnement, 4 flesjes Sanctus Dominicus ‘Prior’ bier, muzieksponsor 2023):

Dit steunpakket bestaat uit 2 toegangstickets tot het vertelconcert ‘Verdwenen Utopia’ van 7 oktober (t.w.v. 20 euro) en een combi-pakket bestaande uit het boek, de cd, het abonnement en een pakket van 4 flesjes Sanctus Dominicusbier ‘Prior bier met 1 glas (totale waarde 80 euro) (zolang de voorraad strekt). Daarnaast krijgt u als muzieksponsor 2 gereserveerde plaatsen tijdens onze orkestmissen voor 2023. Zowel uw toegangsticket als dit combi-pakket zal voor u klaar liggen op de avond van het event.

 


Twee vertellers en drie muzikanten

Twee vertellers

Armand Storck (1954) heeft 41 jaar gewerkt als logistiek expert. Complexe projecten brachten hem voor lange periodes naar China en Zuidoost-Azië, waar hij tijdens vrije dagen geïntrigeerd geraakte door het rijke kunsthistorische verleden van Azië. Lokale vrienden en agenten leerden hem hun cultuur buiten het toeristische circuit kennen. Armand vervoegde de Sint-Paulusvrienden in 2015 en zet zijn interesse voor de iconografie, architectuur en geschiedenis van het christendom als vrijwilliger in voor de Sint-Paulusgemeenschap. Hij is schrijvend lid van de redactieraad, gids bij de Sint-Paulusvrienden en is benoemd tot coördinator van de evenementen in Sint-Paulus. Armand duikt met plezier onder in archieven om nieuwe elementen over de Sint-Pauluskerk en haar kunstwerken te ontsluieren. Op die manier kan hij samen met zijn collega’s boeiende en vernieuwende verhalen brengen tijdens lezingen en in artikels. De meest bekende zijn die over Engelse Kruisweg van de Boeck & Van Wint, de componist Peter Philips en Het Dispuut van Rubens, de zeeslag nabij Lepanto, de crypte en archeologische site van Sint-Paulus en de Rozenkransmadonna van Caravaggio. Zijn sociaal engagement uit zich in het uitwerken en geven van rondleidingen voor blinden en slechtzienden, mensen met het syndroom van Down en scholen voor buitengewoon onderwijs.

 

 

Guido Meeussen (1956) was 33 jaar aan de slag als journalist, eerst bij het intussen verdwenen ‘Het Volk’, vanaf 1990 bij de toenmalige ‘Financieel-Economische Tijd’. Na zijn actieve loopbaan stak hij onmiddellijk de handen uit de mouwen eerst als vrijwilliger in de sociale sector, maar vrij snel ook in het Antwerpse culturele leven.Sinds 2019 maakt hij deel uit van de enthousiaste ploeg van de Sint-Paulusvrienden die bezoekers van over de hele wereld wegwijs maakt in onze kerk. In maart 2020 leverde hij zijn eerste bijdrage aan wat toen nog het ‘Sint-Pauluskrantje’ heette, het latere ‘Paullus’, waarvan hij sinds een tweetal jaar hoofd- en eindredacteur is.Zo is de cirkel rond en combineert hij zijn professionele expertise van schrijver en redacteur met zijn passie voor kunst en muziek. In 1980 studeerde hij immers aan de KU Leuven af als master in de kunstwetenschap en bachelor in de oosterse filologie en geschiedenis, met onder meer Hebreeuws en bijbelexegese als keuzevakken.Zijn ervaring van ruim 15 jaar in het Antwerpse amateurtoneel helpt hem bij de co-presentatie van de vertelconcerten, waarvan Sint-Paulus stilaan een mooie traditie opbouwt. Guido woont sinds 1985 in Antwerpen-Zuid.

Drie muzikanten

Bart Coen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Sindsdien is hij actief als solist en maakt hij deel uit van ensembles zoals o.a. Huelgas Ensemble, Concerto Vocale, Collegium Vocale en La Petite Bande. Hij nam een groot aantal cd’s op bij o.a. Sony, Harmonia Mundi en Deutsche Grammophon. Met zijn eigen ensemble Per Flauto nam Bart Coen voor Sony de succesvolle cd’s “Manoscritto di Napoli 1725” en “The London Flute” op. Voor Accent nam hij met La Petite Bande de Brandenburgse Concerten van Bach op, en hun cd “Telemann: Concertos & Suites” kreeg een 10 van het Nederlands muziekmagazine Luister. Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas) nodigde Bart Coen uit om de muzikale leiding op zich te nemen van de productie “En Atendant”. Bart is docent blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de Luca-School of Arts, Campus Lemmens. (bron www.kbc.be)

Wim Becu begon na zijn studie aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Den Haag aan een boeiende ontdekkingstocht doorheen de wereld van de “oude muziek”. Vrij snel werkte hij mee met vooraanstaande ensembles zoals Huelgas Ensemble, Concerto Palatino, Hespérion XX, Les Sacqueboutiers de Toulouse, L’Orchestre des Champs-Elysées, Taverner Consort, Bach-Collegium Japan, Currende en Capella Cracoviensis. Met de oprichting van Oltremontano Antwerpen vormde hij zijn eigen platvorm voor de studie en uitvoeringspraxis van historische blaasinstrumenten in Vlaanderen. Hij deelt zijn ervaringen met studenten aan de Hochschule für Künste in Bremen en in verschillende academies in Antwerpen en Brussel, waar hij zowel moderne- als historische trombone les geeft. In 2015 ontving hij van de Historic Brass Society de prestigieuze Christopher Monk Award “voor zijn vele virtuoze opnames en concerten in een brede waaier van stijlen”. In 2016 werd hij coördinator voor AMC-modules van de Historische Instrumenten en in 2017 werd Wim en zijn ensemble Oltremontano Antwerpen Artist in Residence (A.I.R.) tot 2021, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. (bron www.koncon.nl)

Bart Rodyns studeerde orgel bij Dieter Van Handenhoven en aan de conservatoria in Antwerpen en Maastricht. Met grootste onderscheiding werd hij ‘Master of Music’. Hij won verschillende (inter)nationale wedstrijden en werd genomineerd voor Klara’s muziekprijzen 2010. In 2014 werd hem een gouden label uitgereikt. In 2017 ontving hij de Cultuurprijs van de Stad Lier. Hij wekte ook het historisch flexibele ensemble The Party (1860) weer tot leven en met pianist Nicolas Callot vormt hij een harmonium-piano duo. Sinds september 2019 is hij professor orgel, klavecimbel en harmonium aan Fontys Hogeschool in Tilburg. In juni 2020 werd hij benoemd tot titularis-organist van de Sint-Pauluskerk Antwerpen en sinds november 2021 neemt hij de uitdagende taak als muziekdirecteur op zich. (bron www.bartrodyns.be)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven