Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw de jonge muzikanten van het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger brengt deze keer hoboïst Bram Nolf mee, docent aan het conservatorium en sinds 1999 solo-althoboïst van het Nationaal Orkest van België.
Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ staat dit jaar de muziek van Felix Mendelssohn Bartoldy (1809 – 1847) op het programma:
• F. Mendelssohn – Die Hebriden, ouverture, op. 26
• Julius Rietz – Konzertstück in f-klein voor hobo en orkest, op. 33
• F. Mendelssohn – Symfonie nr. 3, ‘Schotse’ in a-klein, op. 56
Mendelssohn gaf in 1829 een concertreeks in Engeland. Nadien trok hij verder naar de Schotse eilanden. Het eiland Staffa (Binnen-Hebriden) en de basaltgrot Fingal’s Cave maakten zo’n grote indruk op hem dat hij al tijdens de reis het openingsthema van Die Hebriden schreef. Aanvankelijk nog omschreven als ‘Zur einsamen Insel’ werd Die Hebriden opgedragen aan kroonprins Frederik Willem IV van Pruisen (1795 – 1861). Ook vandaag is dit een erg geliefd en graag gespeeld orkestwerk.
Bio’s:
Dirigent Nicolas Krüger (°1972) ging naar het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij tussen 1992 en 2002 prijzen behaalde voor harmonie, contrapunt, pianobegeleiding, stemvoering, orkestratie en directie. In dezelfde periode was hij dirigent en pianist bij het Orchestre de Paris, waar hij o.a. Pierre Boulez assisteerde. De afgelopen 15 jaar was hij een regelmatige gast in operahuizen wereldwijd. In de Opéra de Dijon, na het grote succes van Médée in 2016, dirigeerde hij in 2019 Debussy’s Pelléas et Mélisande. Voor symfonische muziek dirigeert Nicolas Krüger o.a. het Orchestre d’Auvergne, het Leipziger Symphonieorkester en het Classica Festival Orchestra of Montreal. Als een groot Mozartkenner doceert hij elk jaar de interpretatie van Mozart aan de prestigieuze Académie du Festival d’Aix-en-Provence. Nicolas Krüger is een gewaardeerd pianist en begeleider en geeft regelmatig recitals. Tot zijn mooiste projecten behoren recente, warm onthaalde recitalalbums met de sopranen Salomé Haller en Jodie Devos en met de mezzosopraan Albane Carrère. (www.nicolas-kruger.com)
Het Koninklijk Conservatorium van Mons (Bergen), één van de zes koninklijke conservatoria in België, werd in 2012 geïntegreerd in een nieuwe hogere kunstschool genaamd ARTS². Het muziekdepartement is in volle ontwikkeling, met een breed scala aan instrumentale opleidingen. Het is een zeer aantrekkelijk creatief centrum waarvan de reputatie tot ver over de grenzen reikt. De leerlingen van het Conservatorium zijn grotendeels internationaal (meer dan 50% voor ongeveer 20 nationaliteiten). (www.artsaucarre.be)
Hoboïst Bram Nolf (°1970), docent aan de Ecole Supérieure des Arts, bouwt al ruim dertig jaar aan een indrukwekkende carrière. Sinds 1999 maakt hij als solo-althoboïst deel uit van het Nationaal Orkest van België. Voordien was hij kernlid van o.a. Il Novecento, Nederlands Balletorkest en Symfonieorkest Vlaanderen. Als kamermuzikant kiest hij dikwijls bewust voor hedendaagse muziek en cross-overprojecten: “Met een klank van hobo” is een voorstelling met Kristien Hemmerechts rond de dichtbundel van Herman de Coninck, “The Beasty Boys” is een faunaconcert met pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans en “De Toverfluit in een note(n)dop” is een mini-Mozart-opera met collega-hoboïst Piet Van Bockstal en actrice Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer. (www.bramnolf.be)
Praktisch:
Ingang: Sint-Paulusstraat 22
Aanvang: 15u, deuren 14u30
Ticket: € 15, betaling op rek.nr. BE15 3631 2226 7530 van ‘Muziek in Sint-Paulus’ vzw met mededeling ‘concert 17 maart’ en naam en e-mailadres. We bevestigen uw betaling per e-mail.
Meer info: info@sintpaulusantwerpen.be
Date:
17 maart 2024 | 15:00