Sint-Paulus Academie & Redactie Tentoonstellingen en evenementen 23 april 2024 | 19:00

Boekpresentatie

‘Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch, dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent hij op wat hij ziet, wie hij ontmoet en wat hij bespreekt met leden van het stadsbestuur, de geestelijkheid, de militair gouverneur Van Grobbendonck en met Frederik Hendrik zelf. Ophovius’ handgeschreven verslag werd in 1937 omgezet in Latijnse druk en voorzien van een uitgebreid notenapparaat. Jan van Boxtel heeft dat nu naar het Nederlands vertaald. Daarmee is het dagboek van het jaar 1629 voor een breed publiek van historici en andere geïnteresseerden integraal beschikbaar.

Hildo van Engen, gemeentearchivaris van ’s-Hertogenbosch, leidt ons door het leven van Ophovius en de tijd waarin hij leefde. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, schreef het voorwoord bij deze uitgave. We zijn blij om u te mogen uitnodigen op de lezing die Jan Van Boxtel, de vertaler en Jeroen Lijdsman, onderzoeker en initiatiefnemer van de uitgave, op dinsdag 23 april komen geven over Michael Ophovius en de turbulente periode uit zijn leven als bisschop van Den Bosch.

Praktisch:

-De lezing wordt georganiseerd door de Sint-Paulusvrienden en is gratis, maar om het maximum aantal personen in ’t Schooltje te kunnen naleven vragen wij om vooraf (ten laatste 19 april) uw aanwezigheid te willen bevestigen via e-mail aan sintpaulusvrienden@sintpaulusantwerpen.be

– De lezing start om 19u in ‘t Schooltje (ingang via Sint-Paulusstraat), de deuren openen om 18u30

– Na de lezing kunt u het boek aankopen en laten signeren of napraten bij een drankje, dat u wordt aangeboden door de Sint-Paulusvrienden.

– U kunt het boek ook vooraf aanschaffen:
Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch, vertaling van Jan van Boxtel. ISBN 978-90-70545-65-9, uitvoering paperback, 144 pagina’s, 16,29 euro. Een uitgave van Aldus Uitgevers in opdracht van Jeroen Lijdsman. Het boek kan besteld worden bij uw boekhandel of via bol.com. Levering vanaf 8 april. Voor meer informatie: lijdsmanboeken@gmail.com

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

23 april 2024 | 19:00