Muziek 26 augustus 2024 | 22:15

Concert

VOX\VOCES, eenstemmig\meerstemmig legt de relatie tussen eenstemmige muziek en polyfonie onder een kristallijnen lens.

Er valt heel wat te spotten, want al sinds de 12de eeuw laten zangers en componisten zich door eenstemmige melodieën inspireren. Het panorama van VOX\VOCES strekt zich uit tot de 17de eeuw: goed voor meer dan 500 jaar muziek en meer dan 30 generaties muzikale makers!

Huelgas Ensemble: Blasius Amon, ‘Missa Pro defunctis’

Huelgas Ensemble zorgt met muziek van Blasius Amon voor dé ontdekking van 2024. De Oostenrijker (ca. 1560-1590) startte zijn muziekcarrière als koorknaap aan de Innsbrucker hofkapel van aartshertog Ferdinand II, waar hij het vak leerde van de Vlaamse kapelmeester Alexander Utendal. Zijn volgende mentor was Andrea Gabrieli – een van de meesters van de Venetiaanse School. Na zijn terugkeer in Wenen trad Amon toe tot de orde van de franciscanen. Al die levenspaden kruisen in zijn aanstelling tot zangmeester in het franciscaner klooster van Heiligenkreuz, ca. 1585.

Amon werd amper dertig jaar oud, maar tijdens dat korte leven wist hij zich internationaal te onderscheiden met een indrukwekkend volume aan kwaliteitsmuziek, die erg gegeerd was op de muziekmarkt. Geen wonder dat op nauwelijks tien jaar tijd vijf bundels werden uitgegeven met uitsluitend composities van zijn hand! In 1609 publiceert Phalesius in Antwerpen de verzamelbundel Florilegium sacrarum waarin ook werk van Amon werd opgenomen. Twee stijlen overheersen: de Franco-Vlaamse imitatietechniek – die hij virtuoos beheerste – en Venetiaanse dubbelkorigheid, die hij als eerste Duitstalige componist toepaste. Verrassend origineel, dacht Paul Van Nevel, en hij stelde met zijn Huelgas Ensemble een bloemlezing samen met naast de zevendelige Missa Quatuor vocum pro defunctis ook een keur aan motetten uit de bundel Sacrae cantiones (Wenen, 1590).

Programma:

B. Amon: Missa Quatuor vocum pro defunctis, motetten uit Sacrae cantiones (1590)

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

26 augustus 2024 | 22:15