Muziek Tentoonstellingen en evenementen 27 augustus 2021 - 29 augustus 2021 | 14:00 - 17:00

Cultuurweekend 2021 in Sint-Paulus!!!

Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus openen we de deuren voor onze allereerste deelname aan Cultuurweekend !!!

Vrijdag 27 augustus, van 14 tot 18uur (een uurtje langer), staat in het teken van de ‘Slag van Lepanto’

De zeeslag van Lepanto vond plaats op 7 oktober 1571. Een geallieerde West-Europese vloot raakte slaags met die van het Ottomaanse Rijk en won. De zeeslag leverde tot ver in de 17de eeuw inspiratie aan kloosters, kerken en kunstenaars. Ontdek tijdens de rondleiding de sporen van Lepanto in de Sint-Pauluskerk.

Op woensdag 6 oktober 2021, om 20u, kan u in de Sint-Pauluskerk luisteren naar een muzikale renaissancevertelling. We volgen het dagboek van Aurelio Scetti, een muzikant die tot de galeien werd veroordeeld en zo de slag bij Lepanto in een weinig benijdenswaardige positie meemaakte. Drie musici en een verteller dompelen u onder in de wereld van Aurelio. Vandaag laten we u proeven van een voorstukje. Een productie van Muziek in Sint-Paulus & Sint-Paulus Academie. Reserveren voor de voorstelling van 6 oktober is mogelijk aan de balie.

Zaterdag 28 augustus, van 14 tot 17uur, ontdekt u samen met de Sint-Paulusvrienden de tuinen van Sint-Paulus 

Calvarietuin: Ontdek een oase van rust en schoonheid in het centrum van Antwerpen, waar u begroet wordt door meer dan 60 levensgrote stenen beelden. De gidsen van de kerk vertellen u waarom de predikheren van rond 1700 besloten om deze calvarietuin in te richten en vertellen u alles over deze unieke locatie.

Lourdestuin: Wandel aansluitend naar de Sint-Paulusstraat en treed binnen in de volgende verrassing, vol van poëtisch moois. In deze voormalige boomgaard van het predikherenklooster vertellen onze gidsen over de romantische kloosterruïne, het schitterende koorgebouw, de toren en de Lourdesgrot. Blijf even zitten en genieten als het mooi weer is, de locatie leent zich tot een mijmering.

Zondag 29 augustus, van 14 tot 16.30 (iets korter omwille van concert), is volledig gewijd aan de muziek

Het Euterpe Baroque Consort houdt open repetitie in de Sint-Pauluskerk. Onder leiding van onze titularis-organist Bart Rodyns studeert het gezelschap muziek van o.a. G.F. Händel in. Kom zachtjes binnen en ga even zitten in de kerk om te genieten van deze prachtige muziek. Deze uitzonderlijke beleving wordt u aangeboden door Muziek in Sint-Paulus.

Wanneer de musici van Euterpe even pauzeren nemen de gidsen van de Sint-Pauluskerk het over en vertellen u alles wat ze weten (en dat is veel) over het majestueuze en unieke historische Van Haeghen (1654)/ Forceville (1730)/ Delhaye (1824) orgel. Deze grootse oude dame is waarschijnlijk het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.

De repetities starten om 14u, 15u en 16u en duren elk ongeveer een half uur. Tijdens de pauzes nemen de gidsen het woord.

Om 16u30 sluiten we de poorten voor bezoek en beëindigen we het gratis aanbod tijdens dit cultuurweekend. U wordt zonder twijfel gecharmeerd door de klanken van Euterpe tijdens de repetities in de namiddag. In dat geval kan u aan de balie een ticket kopen (10 euro) voor het avondconcert dat start om 17u30 stipt (deuren om 17u). Het Euterpe Baroque Consort speelt dan het volledige concert, een echte aanrader! Het programma vindt u op www.sintpaulusantwerpen.be . De organisatie wordt verzorgd door Muziek in Sint-Paulus. Meer informatie over het ensemble vindt u op www.eubc.be.

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

27 augustus 2021 - 29 augustus 2021 | 14:00 - 17:00

Venue

Sint-Pauluskerk Antwerpen (via Veemarkt)
Veemarkt
Antwerpen, 2000 België
+ Google Map