Muziek Parochie & Liturgie 12 februari 2023 | 10:30

Orgelmis met thema

Eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk, voorgegaan door Dries Ghesquiere o.p., muzikaal verzorgd door titularis-organist Bart Rodyns.

Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643) was een Italiaanse componist en organist uit Ferrara. Hij vestigde zich in 1604 in Rome maar maakte eerst nog een rondreis door de Zuidelijke Nederlanden met een uitgebreid bezoek aan Antwerpen en Brussel voor hij in 1608 organist werd van de Sint-Pietersbasiliek.

Zijn werk (motetten, madrigalen, toccata’s …) situeren we in de renaissance en vroege barok. Zijn bekendste werk is Fiori Musicali uit 1635, een verzameling van korte orgelcomposities voor het vieren van een mis. Johann Sebastian Bach bezat een eigenhandig gekopieerd exemplaar van deze verzameling.

Frescobaldi was erg belangrijk voor de ontwikkeling van de klaviermuziek. Zo hield hij zelf toezicht op de gedrukte uitgaven van zijn werken. Bovendien trokken tal van jonge musici naar Rome om bij hem te studeren. Eén van de bekendste, componist en musicus Johann Jakob Froberger (1616 – 1667) schopt het in Wenen tot organist van de keizerlijke hofkapel.

 

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

12 februari 2023 | 10:30