Muziek Parochie & Liturgie 26 maart 2023 | 10:30

Solistenmis (in dialogo)

Eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk, voorgegaan door Anton Milh o.p., muzikaal verzorgd door Simen van Mechelen en Joren Elsen, beiden op baroktrombone en door titularis-organist Bart Rodyns.

Joren Elsen is een veelzijdig trombonist: hij speelt bij bekende ensembles in zowel de historische uitvoeringspraktijk (Collegium Vocale, B’Rock) als hedendaagse muziek (Ensemble Modern, SPECTRA). Als freelancer is hij regelmatig te gast bij grote orkesten en werkte hij samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Simon Rattle, Skip Sempé en Ricardo Chailly. Zijn veelzijdigheid ontwikkelde Joren vooral in Basel, Zwitserland waar hij hedendaagse trombonetechnieken studeerde bij componist en trombonist Mike Svoboda en zich toelegde op de historische uitvoeringspraktijk bij Charles Toet en Catherine Motuz. In 2018 behaalde hij daar het allerhoogste cijfer: 6 op 6, Ausgezeichnet. Na enkele jaren lesgeven in academies in Gent en zijn geboortestad Tielt, is hij sinds 2022 hoofdvakdocent historische trombone aan het conservatorium van Amsterdam.

Simen Van Mechelen studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen alvorens een muzikale carrière te ambiëren en verder te studeren aan het conservatorium van Antwerpen. Hij startte zijn loopbaan als contratenor en zong hij bij Currende en Collegium Vocale Gent. Gaandeweg geraakte hij steeds meer geïnteresseerd in de historische trombone, die hij leerde bespelen bij Wim Becu. Zijn repertoire is erg uiteenlopend: van renaissancepolyfonie met Currende, Oltremontano en Huelgas ensemble, over typische stukken voor cornets en trombones tot aan de vroege romantiek. Sinds 1989 is hij lid van Concerto Palatino en hij speelt regelmatig met orkesten als Anima Aeterna, La Petite Bande en Bach Collegium Japan. Simen Van Mechelen werkte mee aan meer dan 70 cd-opnames.

Op het programma staat:

Vooraf: Girolamo Frescobaldi (1583 — 1643) Canzona Quarta a due bassi uit Canzoni

Intrede: Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643) Canzona Prima a due bassi uit Canzoni da sonare…

Tussenzang 1: Henry Purcell (1659 – 1695) Here the Deities ZT682 uit Welcome to all the pleasures

Tussenzang 2: Heinrich Schütz (1585 — 1672) O Jesu, Nomen Dulce uit Kleine Geistliche Konzerte

Offerande: Thomas Morley (ca.1557 — 1602) Fantasie à 2 ‘Il Lamento’ uit Canzonets to Two Voices

Communie: Salamone Rossi (1570 — ca.1630) Sonata in dialogo Detta la Viena

Uittrede : Johann Joseph Fux (ca.1660 — 13 February 1741) Triosonate E66 (canon)

 

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

26 maart 2023 | 10:30