Muziek Parochie & Liturgie 19 mei 2024 | 10:30

Orkestmis voor Pinksteren

Eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk, voorgegaan door pastoor Didier Croonenberghs o.p., muzikaal verzorgd door Octopus Kamerkoor, solisten & Euterpe Baroque Consort o.l.v. Bart Van Reyn en titularis-organist Bart Rodyns.

De Nelsonmis of Missa in angustiis (‘Mis voor bange tijden’) van Joseph Haydn, gebracht door Octopus Kamerkoor en Euterpe Baroque Consort o.l.v. Bart Van Reyn, is een vaste waarde met Pinksteren. Ze lijkt te passen in deze tijden vol conflicten, oorlogen, inflatie en energiecrisissen. Maar de mis heeft ook een ‘romantisch’ of zeg gerust, een ‘pikant’ kantje.
Waaraan heeft opus Hob. XXII:11 zijn naam te danken? De Britten onder leiding van Horatio Nelson (1758 – 1805) versloegen in de zomer van 1798 de vloot van Napoleon. In dezelfde periode componeerde Haydn zijn mis voor prins Esterhazy van juli tot 31 augustus. Het nieuws van de overwinning bereikte Oostenrijk pas in september, dat kan de naam dus niet verklaren.

Twee jaar na de voltooiing van de mis, bezocht Nelson prins Esterházy in Eisenstadt samen met William Hamilton en diens vrouw, Emma Hamilton. Over dit bezoek doen verschillende anekdotes de ronde. Zo zou Nelson zijn gouden zakhorloge aan Haydn hebben gegeven, in ruil voor de pen waarmee Haydn zijn werken schreef. Dat klinkt als een meer plausibele verklaring.

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

19 mei 2024 | 10:30