Muziek 2 juli 2023 | 17:00

Festivaldag

We begroeten Utopia op onze site voor een festivaldag. Deze vierde editie krijgt de naam ‘Dag Utopia’ mee, maar het concept is hetzelfde gebleven.

In de Lourdestuin kan je vanaf 17u doorlopend genieten van lekkere hapjes en drankjes, terwijl je in de kerk een divers programma met een lezing, een stomme film en een concert kan volgen.

Op het programma staat:

Madonna van de Rozenkrans

Om 17u brengen Armand Storck en Guido Meeussen een verkorte versie van hun vertelconcert van 1 mei over de Rozenkransmadonna van de Quertenmont. Of is het toch een Caravaggio? Voor wie er toen niet bij kon zijn, is dit het moment om ondergedompeld te worden in de boeiende reis van een prachtig schilderij. Het Utopia Ensemble zorgt voor de muzikale afwisseling, met motetten in het thema van de rozenkrans en de Mariadevotie.

Stille film met orgelimprovisaties

Om 18u30 brengt onze titularis-organist Bart Rodyns een stomme film tot leven. Deze films waren nooit helemaal stil. De vertoningen werden steeds begeleid door livemuziek. Muziek was zelfs een essentieel onderdeel van de ervaring. Het bracht sfeer en aanwijzingen voor het publiek. Theaters in kleine steden in Amerika hadden meestal een pianist. Grotere steden hadden een organist of zelfs een volledig orkest. Voor deze gelegenheid improviseert Bart Rodyns aan ons groot orgel!

‘Miroirs’ en beeldmotetten

Om 20u30 sluit Utopia Ensemble het festival af met een voorproefje van ‘Miroirs’, een hedendaagse compositie, die het op zondag 20 augustus op Laus Polyphoniae in première brengt. ‘Miroirs’ is een hedendaags antwoord op een typografisch hoogstandje uit de 16de eeuw, uniek in Vlaanderen: het beeldmotet. Te midden van een beeldengroep, meestal engelen, heiligen of de maagd Maria, staat de muziekpartituur, al dan niet vastgehouden door één van de figuren. Voorafgaand aan dit concert, om 20u, geven de studenten van de AP Hogeschool – Conservatorium en de componist van dit nieuwe stuk, Benjamien Lycke, tekst en uitleg bij de ‘Miroirs’.

Praktisch:

ingang: Sint-Paulusstraat
tickets: 35 euro voor een dagticket of 5 euro per film of lezing en 15 euro per concert. Te bestellen via tickets@utopia-ensemble.be
meer info via www.dagutopia.be

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

2 juli 2023 | 17:00

Website:

https://www.dagutopia.be

Organizer

Utopia Ensemble
Email
tickets@utopia-ensemble.be