Sint-Paulus Academie & Redactie 25 oktober 2023 | 20:00

Lezing

Op woensdag 25 oktober om 20u hebben we dr. Adam Sammut te gast in ‘t Schooltje. Hij stelt ons zijn nieuwste publicatie voor: ‘Rubens and the Dominican Church in Antwerp: Art and Political Economy in an Age of Religious Conflict’. Brill’s Studies on Art, Art History, and Intellectual History, 67. Leiden, 2023.

Dit boek gaat uiteraard over de Sint-Pauluskerk, de dominicanenkerk in Antwerpen en de rol van Rubens hierin. Het is opgebouwd rond drie kunstwerken, gemaakt of verworven met de hulp van kunstenaar Peter Paul Rubens: de vijftien mysteries van de rozenkrans met schilderijen (in situ), Caravaggio’s Rozenkrans Madonna (Wenen) en het hoogaltaarstuk van de Toorn van Christus (Lyon). Tijdens het leven van Rubens werden de kerk en het klooster volledig herbouwd, waardoor een van de meest spectaculaire heilige ruimtes in Noord-Europa ontstond. In dit rijkelijk geïllustreerde boek herconceptualiseert Adam vroegmoderne kerken als theaters van de politieke economie, waarbij hij de Sint-Pauluskerk weer centraal stelt in het commerciële, burgerlijke en religieuze leven van Antwerpen.

praktisch:

De lezing is in het Engels en gaat door in ‘t Schooltje (ingang via de tuin aan de Sint-Paulusstraat). Lezing begint om 20u, deuren open om 19u.

Wil u er graag bij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@sintpaulusantwerpen.be met uw naam en het aantal personen.

Na de lezing krijgt u de kans om bij een drankje het boek te kopen

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

25 oktober 2023 | 20:00