Plan je bezoek Tentoonstellingen en evenementen 13 april 2024 | 14:00 - 17:00

Slow Art Day

Zaterdag 13 april gaan de Antwerpse monumentale kerken in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan. De Sint-Pauluskerk zet haar preekstoel in het zonnetje.

In een kunstwereld die te vaak wordt gedreven door geld of de nieuwste presentatietechnieken is Slow Art Day hartstochtelijk retro. Het pleit voor een oude praktijk – een die minstens zo oud is als de paleolithische grotschilderingen in Lascaux, Frankrijk – van vertragen en kijken. Eén dag per jaar – een zaterdag in april – bezoeken mensen over de hele wereld lokale musea, galeries, kerken en andere kunstlocaties om langzaam te kijken. Deelnemers kijken 10 minuten individueel naar kunstwerken en ontmoeten elkaar vervolgens met een gids om over hun ervaring te praten. Dat is het. Het doel is eenvoudig van opzet: ons concentreren op het kunstwerk en de kunst van het zien.

In 2023 waren er 700 deelnemers wereldwijd, met maar twee kerken. Sint-Paulus Antwerpen was wel in goed gezelschap van Chichester Cathedral. De Sint-Pauluskerk heeft de organisatoren gecontacteerd om dit aan te kaarten met het argument: ‘welke plek biedt er meer mogelijkheden om Slow Art Day ten volle te beleven dan een kerk’? Niet alleen bulken veel kerken van de kunstwerken, maar de locaties zelf nodigen van nature uit tot reflectie. De tijd in onze kerken loopt bijna voelbaar trager dan in de wereld erbuiten.

Enkele Sint-Paulusvrienden zullen klaar staan om duiding te geven bij de preekstoel: is het waar dat pastoor Van de Velde, op foto’s duidelijk een Bourgondiër, door onze barokke preekstoel zakte, zodat er dringend een nieuwe nodig was? In welke neostijl is die eigenlijk gemaakt? Welke verhalen worden op de kuip uitgebeeld? Wie betaalde zo’n grote uitgaven in die tijd? Hoe zit zo’n preekstoel technisch in elkaar?
Kom er alles over te weten aan de preekstoel in de Sint-Pauluskerk tijdens Slow Art Day 2024, zaterdag 13 april tussen 14u en 17u. Hartelijk welkom, de kerk is die dag gratis open voor bezoek!

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

13 april 2024 | 14:00 - 17:00