Parochie & Liturgie Sint-Paulus Academie & Redactie 20 april 2024 | 10:00 - 16:00

Studiedag

De kerk is een gemengde realiteit. Goddelijk en menselijk, met heiligen en zondaars, en rijken en armen. Hetzelfde zien we in de orde der predikbroeders: een gemeenschap van mensen met verschillende achtergronden, verschillende ambten en rollen.

Op deze studiedag passeren uiteenlopende figuren de revue, pausen en paupers. In de eerste lezing zal Anton Milh de vier dominicaanse pausen uit de geschiedenis voorstellen. Die leefden niet alleen in een andere tijd, maar kwamen ook uit een ander sociaal milieu. Zo was Pius V een boerenzoon en Benedictus XIII een edelman. Dit verschil in afkomst zien we ook bij enkele bekende dominicaanse heiligen uit Latijns-Amerika en Afrika. In de tweede lezing beschrijft Dorry de Beijer het leven van lekenbroeder Martín de Porres en mystica Rosa van Lima. Zij leefden in dezelfde tijd in dezelfde stad, maarwaar de eerste om zijn huidskleur nooit sociale promotie maakte, behoorde de tweede tot de adelstand. Martín en Rosa stonden om contextuele redenen in de marge, maar spiritueel gezien in het centrum.

Wie de praal en pracht ziet van sommige kerken en kloosters —zoals de Sint-Pauluskerk—vraagt zich af hoe dit verzoenbaar is met het ideaal van evangelische armoede. In de eerste lezing van de middag behandelt Wouter Druwé dit contrast bij de bedelorden in rechtshistorisch perspectief. Rik Torfs zal de studiedag afsluiten met zijn visie op de verschillen in de kerk van vandaag

Praktisch:

Wanneer? Zaterdag 20 april 2024, 10-16u
Waar? Sint-Pauluskerk, Antwerpen (ingang via grote poort t.h.v. Sint-Paulusstraat 22)
Inschrijving: gelieve in te schrijven voor vrijdag 12 april: DominicaanseLekenVlaanderen@gmail.com. Deelname aan de studiedag (incl. broodjesmaaltijd) kost € 25. U kunt dit bedrag overmaken op BE51 7380 1673 6562 (t.b.v. Dominicaanse Familie Vlaanderen), onder vermelding van ‘Studiedag 20 april 2024’. Voor lekendominicanen is deelname gratis.
Bereikbaarheid: de Sint-Pauluskerk bevindt zich op 25 minuten loopafstand van het Centraal Station. U kunt ook tram 7 nemen, richting Eilandje, halte Sint-Paulusplaats. De dichtstbijzijnde parking is Parking Grote Markt.

Lees meer in deze flyer

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

20 april 2024 | 10:00 - 16:00

Organizer

dominicaanse lekengemeeschap Vlaanderen
Email
DominicaanseLekenVlaanderen@gmail.com
View Organizer Website