Parochie & Liturgie Sint-Paulus Academie & Redactie 14 februari 2024 | 18:00

Studium Generale Ateliers

Albertus Magnus (1200-1280) was een van de stichters van het Studium Generale van de dominicanen. Hij was professor theologie aan de Sorbonne, waar Thomas van Aquino zijn student was en beoefende ook filosofie, natuurkunde, biologie, wiskunde en geldt als Doctor Universalis. Volgens hem schijnt het Lumen Naturale, het goddelijk licht van het inzicht in ieder mens.

Het Studium Generale in Antwerpen knoopt aan bij zijn idealen van kritische reflectie, open debat en honger naar kennis van de wereld en de mensen, waarin God zich openbaart.

De ‘ateliers’ op woensdag:

De ateliers worden op woensdag georganiseerd in de geest van Albertus Magnus. Door kritische reflectie en open debat worden belangrijke thema´s van het geloof genuanceerd besproken. Een of meerdere sprekers lichten het thema toe. Daarna volgt een ronde tafel in de dominicaanse geest van openheid, intellectuele verdieping en tolerantie. Moeilijke thema´s worden niet uit de weg gegaan en verschillende houdingen en standpunten komen aan bod in deze geest. De benaming “atelier”, verwijst ook in het Nederlands naar een werkplaats waar iets in opbouw is, aan iets gewerkt wordt met diverse bijdragen van alle deelnemers.

‘Atelier’ op woensdag 14 februari:

‘De kerk is fantastisch! Kerkliefde en kerkkritiek.’ met em. prof. dr. Rik Torfs (KU Leuven)

De beschrijving van de kerk die Rik Torfs zal geven, zal niet altijd mooi zijn. Vaak wel. Maar de kerk is ook een plaats van verrotting, een angstige hoedster van de absolute waarheid en een zedenmeesteres die het zelf met de moraal niet altijd even nauw neemt. Dat weerhoudt Rik Torfs er niet van van haar te houden. Hij kiest acht invalshoeken om naar de kerk te kijken die proberen iets van haar te tonen zonder haar helemaal te willen vatten. De kerk blijft ongrijpbaar. Niemand kent haar. Ook de paus niet.

In deze voor de kerk turbulente tijden zowel in Vlaanderen als in de wereldkerk geeft Rik Torfs een wijze van denken over en kijken naar onze Mater et Magistra (Moeder en Lerares) die wel haar aardse gebreken en tekortkomingen erkent, maar haar ook op weg ziet naar haar vervulling als mystiek lichaam van Jezus. Die weg is lang en kronkelig, maar het is een teleologisch project met de blik gericht op de eeuwigheid.

Gedurende de volgende jaren staat de kerk heel wat te wachten en sommigen spreken over het gevaar van schisma, zo diep percipiëren ze de onenigheden. Voor wonderen kan je bidden, maar voor concrete resultaten moet je handelen, zo Thomas van Aquino. Voor de eenheid van de kerk moet er, naast gebeden dan ook vooral gehandeld en geluisterd worden. En de juiste woorden vinden die kerkkritiek én kerkliefde kunnen uitdrukken. Rik Torfs helpt ons daarbij.

Na de lezing signeert hij zijn boek „De Kerk is Fantastisch“ dat u kunt verwerven voor 20€ (enkel cash).

Programma:

18u: (stipt) dominicaans avondgebed in de kerk
18u20: broodjes en koffie in crypte

19u: begin atelier

Praktisch:

Inschrijven ten laatste 3 dagen voor elk atelier via studiumgenerale@outlook.be met vermelding van datum en aantal personen aub. Gelieve uw bijdrage van 15 € p.p. reeds vooraf te storten op Studium Generale Albertus Magnus – IBAN BE59 0689 4494 4826.

 

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

14 februari 2024 | 18:00

Venue

Crypte (ingang via tuin Sint-Paulusstraat)
Sint-Paulusstraat 22
Antwerpen, 2000 België
+ Google Map