Parochie & Liturgie Sint-Paulus Academie & Redactie 11 december 2024 | 18:00

Studium Generale Ateliers

Albertus Magnus (1200-1280) was een van de stichters van het Studium Generale van de dominicanen. Hij was professor theologie aan de Sorbonne, waar Thomas van Aquino zijn student was en beoefende ook filosofie, natuurkunde, biologie, wiskunde en geldt als Doctor Universalis. Volgens hem schijnt het Lumen Naturale, het goddelijk licht van het inzicht in ieder mens.

Het Studium Generale in Antwerpen knoopt aan bij zijn idealen van kritische reflectie, open debat en honger naar kennis van de wereld en de mensen, waarin God zich openbaart.

De ‘ateliers’ op woensdag:

De ateliers worden op woensdag georganiseerd in de geest van Albertus Magnus. Door kritische reflectie en open debat worden belangrijke thema´s van het geloof genuanceerd besproken. Een of meerdere sprekers lichten het thema toe. Daarna volgt een ronde tafel in de dominicaanse geest van openheid, intellectuele verdieping en tolerantie. Moeilijke thema´s worden niet uit de weg gegaan en verschillende houdingen en standpunten komen aan bod in deze geest. De benaming “atelier”, verwijst ook in het Nederlands naar een werkplaats waar iets in opbouw is, aan iets gewerkt wordt met diverse bijdragen van alle deelnemers.

‘Atelier’ op woensdag 11 december:

‘De ecclesiologie van de synodale kerk.’ met Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen.

In oktober zal de bisschop teruggekeerd zijn van de bisschoppelijke synode in Rome. Hij komt in het studium reflecteren over de voorbije synode en het gehele synodale proces dat de kerk in de voorbije jaren doormaakte. En hij blikt naar de toekomst.

Programma:

18u: (stipt) dominicaans avondgebed in de kerk
18u20: broodjes en koffie in crypte

19u: begin atelier

Praktisch:

Inschrijven ten laatste 3 dagen voor elk atelier via studium@dominicanen.be met vermelding van datum en aantal personen aub. Gelieve uw bijdrage van 15 € p.p. reeds vooraf te storten op Studium Generale Albertus Magnus – IBAN BE59 0689 4494 4826.

 

Deel deze activiteit

Facebook Twitter

Praktische info

Date:

11 december 2024 | 18:00

Venue

Crypte (ingang via tuin Sint-Paulusstraat)
Sint-Paulusstraat 22
Antwerpen, 2000 België
+ Google Map