'Wat wij afbreken komt nooit meer terug!'

Madonna op de Veemarkt

gepost op: 28 juli 2021

Beginnen we met een uitspraak van de Antwerpse burgemeester Leopold de Wael: ”Wat wij afbreken komt nooit meer terug”. Dit antwoord gaf hij aan enkele stadsgenoten toen ze vroegen het Mariabeeld terug te plaatsen op de Veemarkt.

Op de Veemarkt kon je tot het einde van de 19de eeuw een pomp aantreffen met een Onze-Lieve-Vrouwebeeld erop.

Onder het burgemeesterschap van Leopold de Wael (1872-1892) werden haast alle nog bestaande wijkpompen opgeruimd. De pomp op de Veemarkt werd afgebroken in november 1882. Het Mariabeeld boven op de pomp werd ondergebracht in de collectie van het toenmalige ‘Museum van Oudheden’ in het Steen. De collectie oudheden verhuisde naderhand naar het inmiddels als museum ingerichte Vleeshuis, de Madonna van de Veemarkt bleef aan het Steen en lijkt daar ten onder zijn gegaan. Wat rest zijn enkele oude foto’s.

Naar alle waarschijnlijkheid was het beeld gemaakt door Willem Kerricx, geen onbekende in de Sint-Pauluskerk. Willem Kericx maakte ook een quasi gelijkaardig beeld voor de pompzuil van de Vismarkt aan het Steen. Dat sterk gerestaureerde beeld zou in de tuin staan van het Sterckshof te Deurne. Het kreeg in 2010 een grondige restauratie.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven