'Wat wij afbreken komt nooit meer terug!'

Madonna op de Veemarkt

gepost op: 28 juli 2021

Beginnen we met een uitspraak van de Antwerpse burgemeester Leopold de Wael: ”Wat wij afbreken komt nooit meer terug”. Dit antwoord gaf hij aan enkele stadsgenoten toen ze vroegen het Mariabeeld terug te plaatsen op de Veemarkt.

Op de Veemarkt kon je tot het einde van de 19de eeuw een pomp aantreffen met een Onze-Lieve-Vrouwebeeld erop.

Onder het burgemeesterschap van Leopold de Wael (1872-1892) werden haast alle nog bestaande wijkpompen opgeruimd. De pomp op de Veemarkt werd afgebroken in november 1882. Het Mariabeeld boven op de pomp werd ondergebracht in de collectie van het toenmalige ‘Museum van Oudheden’ in het Steen. De collectie oudheden verhuisde naderhand naar het inmiddels als museum ingerichte Vleeshuis, de Madonna van de Veemarkt bleef aan het Steen en lijkt daar ten onder zijn gegaan. Wat rest zijn enkele oude foto’s.

Naar alle waarschijnlijkheid was het beeld gemaakt door Willem Kerricx, geen onbekende in de Sint-Pauluskerk. Willem Kericx maakte ook een quasi gelijkaardig beeld voor de pompzuil van de Vismarkt aan het Steen. Dat sterk gerestaureerde beeld zou in de tuin staan van het Sterckshof te Deurne. Het kreeg in 2010 een grondige restauratie.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven