Gratis bezoek aan kerk, tuinen en crypte

11 september – Open Monumentendag (13u tot 17u)

gepost op: 8 september 2022

Open Monumentendag is het grootste culturele evenement dat ieder jaar in september over heel Europa wordt gevierd. In 2022 staat het Europees thema duurzaamheid centraal, een actueel en hip thema. Duurzaamheid kan dan ook op vele manieren benaderd worden.

Wanneer we spreken over erfgoed en duurzaamheid dan kan je uitgaan van de stelling dat erfgoed op zichzelf eigenlijk al duurzaam is. Deze stelling vertrekt vanuit de idee van circulariteit: monumenten zijn -deels vanwege hun hoge leeftijd- al erg duurzaam omdat ze qua ruimtebeslag, hergebruik van materialen en de levensduur van materialen erg hoog scoren. Maar ook in de toekomst moet circulariteit een grote rol krijgen in het behoud van de erfgoedwaarden van een monument. Dit door te blijven inzetten op het gebruik en hergebruik van erfgoed, erfgoedelementen en historische materialen en ook op de verantwoorde recyclage van materialen.

Monumenten staan niet op zichzelf en als we de waarde ervan niet willen schaden dan moet er ook oog zijn voor hun omgeving. Niet alleen de omliggende tuin, maar ook de omliggende straten dragen bij tot de erfgoedbeleving van het publiek. Monumenten integraal benaderen zorgt voor een totaalbeleving die ook de lokale gemeenschap ten goede komt.

Op die twee elementen, erfgoed en omgeving, gaat de Sint-Pauluskerk gretig in, want we zijn er bijna een schoolvoorbeeld van. Tijdens Open Monumentendag laten de ‘cryptegidsen’ van de Sint-Paulusvrienden je graag kennismaken met onze tuin aan de Sint-Paulusstraat, de voormalige boomgaard van het predikherenklooster, als duurzaam en verbindend element van de hele gemeenschap in het Antwerpse Schipperskwartier, gelovig of niet.

Vervolgens nemen ze je in groepjes van maximum acht personen mee naar de middeleeuwse ondergrond van kerk en klooster. De paters uit de 13de eeuw bouwden met zulke duurzame materialen dat die van de 17de eeuw er probleemloos konden mee verder werken en wij vandaag ook nog. Het zijn schitterende voorbeelden van wat deze editie van Open Monumentendag betekent!

Praktisch:

Op zondag 11 september van 13u tot 17u.
Ingang Sint-Paulusstraat, gratis evenement.
Luister naar de gidsen in de tuin, sluit gewoon bij een groepje aan.
Voor de rondleidingen naar de ondergrond vormen we rijtjes, die per acht met een gids naar beneden wandelen. Er zijn veel ‘cryptegidsen’ aanwezig, dus schuif gerust aan bij de rij, het zal vooruitgaan!
Natuurlijk zijn er ook Sint-Paulusvrienden in de kerk en de Calvarietuin, dus wandel rond zoals je zelf wilt.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven