verstoppertje spelen

15 schilderijen, één werk

gepost op: 13 september 2021

Het is moeilijk om de 15 schilderijen aan de noordelijke muur van de Sint-Pauluskerk op één foto samen te brengen en als je het probeert dan zijn er altijd wel een paar die achter een zuil verstoppertje spelen.
De 15 werken beelden het leven van Jezus en Maria uit vanaf de ‘Boodschap aan Maria’ tot aan de ‘Kroning van Maria in de Hemel’. Ze zijn 400 jaar geleden gemaakt door de grote namen van de barokke schilderkunst in Antwerpen: Rubens, Van Dyck en Jordaens, samen met nog acht andere meesters. Ze zijn ontworpen en geschilderd om op die plek te hangen en na een turbulente geschiedenis kunt u ze nog altijd op dezelfde plaats bewonderen.
Voor vaak ongeletterde mensen uit het begin van die 17de eeuw en later visualiseerden de schilderijen wat ze geleerd hadden vanaf hun prille kindertijd: het verhaal van Christus en zijn Moeder in blije, droeve en zegevierende episodes. De taferelen dienden als leidraad, als voorbeeld en als geheugensteun tijdens het bidden van de rozenkrans. De later toegevoegde biechtstoelen en zeker de lambrisering hebben het thema van de schilderijen iconografisch verdergezet en versterkt.

'Stijlvol en toch cool'

Engel van de maand

gepost op: 22 september 2021

De prijs van de maand voor ‘stijlvol en toch cool tegen een vaas met fruit en bloemen leunen’ gaat naar deze engel. Het is zijn gelaatsuitdrukking die de jury heeft geholpen om de beslissing te…

Lees meer

Netjes opgeruimd

Zolder

gepost op: 20 september 2021

Als je zou denken dat er schatten te vinden zijn op de zolders van de Sint-Pauluskerk dan moeten we je teleurstellen. De zolders zijn netjes opgeruimd. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de ramp…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven