verstoppertje spelen

15 schilderijen, één werk

gepost op: 13 september 2021

Het is moeilijk om de 15 schilderijen aan de noordelijke muur van de Sint-Pauluskerk op één foto samen te brengen en als je het probeert dan zijn er altijd wel een paar die achter een zuil verstoppertje spelen.
De 15 werken beelden het leven van Jezus en Maria uit vanaf de ‘Boodschap aan Maria’ tot aan de ‘Kroning van Maria in de Hemel’. Ze zijn 400 jaar geleden gemaakt door de grote namen van de barokke schilderkunst in Antwerpen: Rubens, Van Dyck en Jordaens, samen met nog acht andere meesters. Ze zijn ontworpen en geschilderd om op die plek te hangen en na een turbulente geschiedenis kunt u ze nog altijd op dezelfde plaats bewonderen.
Voor vaak ongeletterde mensen uit het begin van die 17de eeuw en later visualiseerden de schilderijen wat ze geleerd hadden vanaf hun prille kindertijd: het verhaal van Christus en zijn Moeder in blije, droeve en zegevierende episodes. De taferelen dienden als leidraad, als voorbeeld en als geheugensteun tijdens het bidden van de rozenkrans. De later toegevoegde biechtstoelen en zeker de lambrisering hebben het thema van de schilderijen iconografisch verdergezet en versterkt.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven