verstoppertje spelen

15 schilderijen, één werk

gepost op: 13 september 2021

Het is moeilijk om de 15 schilderijen aan de noordelijke muur van de Sint-Pauluskerk op één foto samen te brengen en als je het probeert dan zijn er altijd wel een paar die achter een zuil verstoppertje spelen.
De 15 werken beelden het leven van Jezus en Maria uit vanaf de ‘Boodschap aan Maria’ tot aan de ‘Kroning van Maria in de Hemel’. Ze zijn 400 jaar geleden gemaakt door de grote namen van de barokke schilderkunst in Antwerpen: Rubens, Van Dyck en Jordaens, samen met nog acht andere meesters. Ze zijn ontworpen en geschilderd om op die plek te hangen en na een turbulente geschiedenis kunt u ze nog altijd op dezelfde plaats bewonderen.
Voor vaak ongeletterde mensen uit het begin van die 17de eeuw en later visualiseerden de schilderijen wat ze geleerd hadden vanaf hun prille kindertijd: het verhaal van Christus en zijn Moeder in blije, droeve en zegevierende episodes. De taferelen dienden als leidraad, als voorbeeld en als geheugensteun tijdens het bidden van de rozenkrans. De later toegevoegde biechtstoelen en zeker de lambrisering hebben het thema van de schilderijen iconografisch verdergezet en versterkt.

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven