Eerste editie Durlet-wedstrijd haalt hoog niveau

Vrouwen spelen eerste viool

gepost op: 19 november 2021

De eerste editie van de Internationale Emmanuel Durlet Vioolwedstrijd in Sint-Paulus tijdens het laatste novemberweekend was een succes. Met ijzersterke kandidaten en vrouwelijke deelnemers als grote winnaars.

Volgens Bart Rodyns bereikten alle halvefinalisten een ‘adembenemend’ niveau. ‘Met de komst van een Durlet-piano haalde Sint-Paulus niet alleen een uitzonderlijk instrument, maar ook een internationale wedstrijd binnen’, aldus onze muziekdirecteur.

 

Het was al aartsmoeilijk om uit het internationale gezelschap vier finalisten te distilleren, maar om daarna een winnaar aan te duiden, dat bleek een echt huzarenstukje. De finalisten speelden concerti van Mozart en natuurlijk van Durlet.

 

Uiteindelijk haalde de Sloveense Nika Toskan het nipt voor de Zwitserse Johanna Tüsher, zij gingen met een prijs van resp. 4.000 en 2.000 euro naar huis. Emma Roijackers uit Nederland en Reina Yoshioka uit Japan eindigden derde en vierde.

 

De violisten die de finale niet haalden kwamen uit Japan (Haruna Mikumo), Rusland (Leonid Anikin), Portugal (Francisco Pinto) en Frankrijk (Sergueï Milstein – geen cadeau om met zo’n naam door het vioolleven te gaan, cfr Nathan Milstein).

 

De jury bestond uit de violisten Ilya Grubert, Alissa Margulis, Jenny Spanoghe, Leo Adamov, Jan Van Weyenberg en Eliot Lawson, bestuurder bij het Durlet-fonds en iniatiefnemer van de wedstrijd. En natuurlijk Bart Rodyns (orgel, keyboards).

 

Achteraf toonden de kandidaten zich opgetogen over de wedstrijd én de ontvangst in onze kerk en het Schooltje. ‘Ik was verrast over de goede organisatie’, aldus runner-up Tüscher’. Yoshioka zag een wens werkelijkheid worden met haar performance van het Durlet-concerto, ‘daar droomde ik van sinds ik zijn werk leerde kennen’. Ze zei nog: ‘Het was wel koud, maar muzikanten moeten in elke omgeving kunnen spelen’. Vrouwen met talent én karakter.

 

Op naar de tweede editie (2023), zouden we zeggen.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven