Eerste editie Durlet-wedstrijd haalt hoog niveau

Vrouwen spelen eerste viool

gepost op: 19 november 2021

De eerste editie van de Internationale Emmanuel Durlet Vioolwedstrijd in Sint-Paulus tijdens het laatste novemberweekend was een succes. Met ijzersterke kandidaten en vrouwelijke deelnemers als grote winnaars.

Volgens Bart Rodyns bereikten alle halvefinalisten een ‘adembenemend’ niveau. ‘Met de komst van een Durlet-piano haalde Sint-Paulus niet alleen een uitzonderlijk instrument, maar ook een internationale wedstrijd binnen’, aldus onze muziekdirecteur.

 

Het was al aartsmoeilijk om uit het internationale gezelschap vier finalisten te distilleren, maar om daarna een winnaar aan te duiden, dat bleek een echt huzarenstukje. De finalisten speelden concerti van Mozart en natuurlijk van Durlet.

 

Uiteindelijk haalde de Sloveense Nika Toskan het nipt voor de Zwitserse Johanna Tüsher, zij gingen met een prijs van resp. 4.000 en 2.000 euro naar huis. Emma Roijackers uit Nederland en Reina Yoshioka uit Japan eindigden derde en vierde.

 

De violisten die de finale niet haalden kwamen uit Japan (Haruna Mikumo), Rusland (Leonid Anikin), Portugal (Francisco Pinto) en Frankrijk (Sergueï Milstein – geen cadeau om met zo’n naam door het vioolleven te gaan, cfr Nathan Milstein).

 

De jury bestond uit de violisten Ilya Grubert, Alissa Margulis, Jenny Spanoghe, Leo Adamov, Jan Van Weyenberg en Eliot Lawson, bestuurder bij het Durlet-fonds en iniatiefnemer van de wedstrijd. En natuurlijk Bart Rodyns (orgel, keyboards).

 

Achteraf toonden de kandidaten zich opgetogen over de wedstrijd én de ontvangst in onze kerk en het Schooltje. ‘Ik was verrast over de goede organisatie’, aldus runner-up Tüscher’. Yoshioka zag een wens werkelijkheid worden met haar performance van het Durlet-concerto, ‘daar droomde ik van sinds ik zijn werk leerde kennen’. Ze zei nog: ‘Het was wel koud, maar muzikanten moeten in elke omgeving kunnen spelen’. Vrouwen met talent én karakter.

 

Op naar de tweede editie (2023), zouden we zeggen.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven