Eerste editie Durlet-wedstrijd haalt hoog niveau

Vrouwen spelen eerste viool

gepost op: 19 november 2021

De eerste editie van de Internationale Emmanuel Durlet Vioolwedstrijd in Sint-Paulus tijdens het laatste novemberweekend was een succes. Met ijzersterke kandidaten en vrouwelijke deelnemers als grote winnaars.

Volgens Bart Rodyns bereikten alle halvefinalisten een ‘adembenemend’ niveau. ‘Met de komst van een Durlet-piano haalde Sint-Paulus niet alleen een uitzonderlijk instrument, maar ook een internationale wedstrijd binnen’, aldus onze muziekdirecteur.

 

Het was al aartsmoeilijk om uit het internationale gezelschap vier finalisten te distilleren, maar om daarna een winnaar aan te duiden, dat bleek een echt huzarenstukje. De finalisten speelden concerti van Mozart en natuurlijk van Durlet.

 

Uiteindelijk haalde de Sloveense Nika Toskan het nipt voor de Zwitserse Johanna Tüsher, zij gingen met een prijs van resp. 4.000 en 2.000 euro naar huis. Emma Roijackers uit Nederland en Reina Yoshioka uit Japan eindigden derde en vierde.

 

De violisten die de finale niet haalden kwamen uit Japan (Haruna Mikumo), Rusland (Leonid Anikin), Portugal (Francisco Pinto) en Frankrijk (Sergueï Milstein – geen cadeau om met zo’n naam door het vioolleven te gaan, cfr Nathan Milstein).

 

De jury bestond uit de violisten Ilya Grubert, Alissa Margulis, Jenny Spanoghe, Leo Adamov, Jan Van Weyenberg en Eliot Lawson, bestuurder bij het Durlet-fonds en iniatiefnemer van de wedstrijd. En natuurlijk Bart Rodyns (orgel, keyboards).

 

Achteraf toonden de kandidaten zich opgetogen over de wedstrijd én de ontvangst in onze kerk en het Schooltje. ‘Ik was verrast over de goede organisatie’, aldus runner-up Tüscher’. Yoshioka zag een wens werkelijkheid worden met haar performance van het Durlet-concerto, ‘daar droomde ik van sinds ik zijn werk leerde kennen’. Ze zei nog: ‘Het was wel koud, maar muzikanten moeten in elke omgeving kunnen spelen’. Vrouwen met talent én karakter.

 

Op naar de tweede editie (2023), zouden we zeggen.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven