zondag 17 maart, 15u (LET OP: geen toerisme)

ARTS² (Mons) brengt Mendelssohn

gepost op: 14 maart 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw de jonge muzikanten van het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger brengt deze keer hoboïst Bram Nolf mee, docent aan het conservatorium en sinds 1999 solo-althoboïst van het Nationaal Orkest van België.

Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ staat dit jaar de muziek van Felix Mendelssohn Bartoldy (1809 – 1847) op het programma:

• F. Mendelssohn – Die Hebriden, ouverture, op. 26
• Julius Rietz – Konzertstück in f-klein voor hobo en orkest, op. 33
• F. Mendelssohn – Symfonie nr. 3, ‘Schotse’ in a-klein, op. 56

Mendelssohn gaf in 1829 een concertreeks in Engeland. Nadien trok hij verder naar de Schotse eilanden. Het eiland Staffa (Binnen-Hebriden) en de basaltgrot Fingal’s Cave maakten zo’n grote indruk op hem dat hij al tijdens de reis het openingsthema van Die Hebriden schreef. Aanvankelijk nog omschreven als ‘Zur einsamen Insel’ werd Die Hebriden opgedragen aan kroonprins Frederik Willem IV van Pruisen (1795 – 1861). Ook vandaag is dit een erg geliefd en graag gespeeld orkestwerk.

Praktisch:

Ingang: Sint-Paulusstraat 22
Aanvang: 15u, deuren 14u30
Ticket: € 15

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven