verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal torens of masten. Torenvalken nesten in gebouwen, maar anders dan hun naam doet vermoeden, niet op zo’n hoge plek als de slechtvalk. Slechtvalken jagen door in volle snelheid hun vliegende prooi te achtervolgen of door er zich in duikvlucht op te werpen. Torenvalken pakken het anders aan.

Zij beheersen de kunst om met dezelfde snelheid tegen de wind in te vliegen. Zo lijken ze te ‘hangen’ in de lucht – een beetje als een helikopter – waardoor ze beter kunnen speuren naar muizen. Dat stilstaand vliegen noemen we ‘bidden’. Waar komt dat vandaan? Een mogelijke, maar zeker geen sluitende, verklaring is dat het gaat om een verkeerde vertaling van ‘prey’, Engels voor ‘prooi’. ’Prey’ is een homofoon (‘klinkt hetzelfde als’) van ‘to pray’ of bidden. Vandaar.

Conclusie: een slechtvalk maakt nesten in een kerktoren, maar bidt niet; een torenvalk maakt geen nesten in kerktorens, maar bidt wel.
Overigens zijn er best andere vogels die ‘bidden’, denken we maar aan de kerkuil, de visdief, de ijsvogel en de buizerd. Een beproefde jachttechniek met religieuze inslag dus: bidden voor het eten.
Misschien moeten we het niet te ver zoeken: een vogel met gespreide vleugels lijkt immers op een orante (een priester in biddende houding). Maar dat van dat verkeerd Engels is wel leuker.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven