in tijden van biechthoogconjunctuur

Biechtstoel voor overspel

gepost op: 23 mei 2023

We krijgen een kleurrijk en bont gezelschap over onze vloer tijdens de bezoekersuren. Tal van nationaliteiten: van China over Israël en Roemenië tot Portugal. Veel Nederlanders ook. Onlangs een groepje jonge noorderburen begeesterd door onze kerk, maar niet echt beslagen in liturgische gebruiken en heiligeniconografie. Dat gebeurt steeds vaker, ‘sign of the times’, zeker bij jongeren. Maar ad rem en geestig blijven ze onverminderd, die Hollanders.

Toen ik vol trots de tien biechtstoelen van Verbruggen aanwees én had uitgelegd waarvoor die gebruikt werden, toonde de (letterlijk) grootste van het gezelschap zich (gespeeld?) verbaasd over het hoge aantal en vroeg dan – ik meende een vleugje spot te ontwaren – of die allemaal ‘gespecialiseerd’ waren. Dat ware een origineel idee geweest in tijden van biechthoogconjunctuur: biechtstoelen voor moord, blasphemie, diefstal, overspel….

De priester had in elk geval niet meer gebukt hoeven te gaan onder het biechtgeheim. Je ziet het zo voor je in Monty Pyton: ‘Adultery? This confessional please’.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven