in tijden van biechthoogconjunctuur

Biechtstoel voor overspel

gepost op: 23 mei 2023

We krijgen een kleurrijk en bont gezelschap over onze vloer tijdens de bezoekersuren. Tal van nationaliteiten: van China over Israël en Roemenië tot Portugal. Veel Nederlanders ook. Onlangs een groepje jonge noorderburen begeesterd door onze kerk, maar niet echt beslagen in liturgische gebruiken en heiligeniconografie. Dat gebeurt steeds vaker, ‘sign of the times’, zeker bij jongeren. Maar ad rem en geestig blijven ze onverminderd, die Hollanders.

Toen ik vol trots de tien biechtstoelen van Verbruggen aanwees én had uitgelegd waarvoor die gebruikt werden, toonde de (letterlijk) grootste van het gezelschap zich (gespeeld?) verbaasd over het hoge aantal en vroeg dan – ik meende een vleugje spot te ontwaren – of die allemaal ‘gespecialiseerd’ waren. Dat ware een origineel idee geweest in tijden van biechthoogconjunctuur: biechtstoelen voor moord, blasphemie, diefstal, overspel….

De priester had in elk geval niet meer gebukt hoeven te gaan onder het biechtgeheim. Je ziet het zo voor je in Monty Pyton: ‘Adultery? This confessional please’.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven