in tijden van biechthoogconjunctuur

Biechtstoel voor overspel

gepost op: 23 mei 2023

We krijgen een kleurrijk en bont gezelschap over onze vloer tijdens de bezoekersuren. Tal van nationaliteiten: van China over Israël en Roemenië tot Portugal. Veel Nederlanders ook. Onlangs een groepje jonge noorderburen begeesterd door onze kerk, maar niet echt beslagen in liturgische gebruiken en heiligeniconografie. Dat gebeurt steeds vaker, ‘sign of the times’, zeker bij jongeren. Maar ad rem en geestig blijven ze onverminderd, die Hollanders.

Toen ik vol trots de tien biechtstoelen van Verbruggen aanwees én had uitgelegd waarvoor die gebruikt werden, toonde de (letterlijk) grootste van het gezelschap zich (gespeeld?) verbaasd over het hoge aantal en vroeg dan – ik meende een vleugje spot te ontwaren – of die allemaal ‘gespecialiseerd’ waren. Dat ware een origineel idee geweest in tijden van biechthoogconjunctuur: biechtstoelen voor moord, blasphemie, diefstal, overspel….

De priester had in elk geval niet meer gebukt hoeven te gaan onder het biechtgeheim. Je ziet het zo voor je in Monty Pyton: ‘Adultery? This confessional please’.

Gratis bezoek

Pinksteren

gepost op: 28 mei 2023

Omwille van de hoogdag van Pinksteren is de kerk vandaag, zondag 28 mei gratis te bezoeken.

Lees meer

Gratis bezoek

Onze-Lieve-Heer Hemelvaart

gepost op: 18 mei 2023

Omwille van de hoogdag van Hemelvaart is de kerk vandaag, donderdag 18 mei gratis te bezoeken.

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven