in tijden van biechthoogconjunctuur

Biechtstoel voor overspel

gepost op: 23 mei 2023

We krijgen een kleurrijk en bont gezelschap over onze vloer tijdens de bezoekersuren. Tal van nationaliteiten: van China over Israël en Roemenië tot Portugal. Veel Nederlanders ook. Onlangs een groepje jonge noorderburen begeesterd door onze kerk, maar niet echt beslagen in liturgische gebruiken en heiligeniconografie. Dat gebeurt steeds vaker, ‘sign of the times’, zeker bij jongeren. Maar ad rem en geestig blijven ze onverminderd, die Hollanders.

Toen ik vol trots de tien biechtstoelen van Verbruggen aanwees én had uitgelegd waarvoor die gebruikt werden, toonde de (letterlijk) grootste van het gezelschap zich (gespeeld?) verbaasd over het hoge aantal en vroeg dan – ik meende een vleugje spot te ontwaren – of die allemaal ‘gespecialiseerd’ waren. Dat ware een origineel idee geweest in tijden van biechthoogconjunctuur: biechtstoelen voor moord, blasphemie, diefstal, overspel….

De priester had in elk geval niet meer gebukt hoeven te gaan onder het biechtgeheim. Je ziet het zo voor je in Monty Pyton: ‘Adultery? This confessional please’.

als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit…

Lees meer

Muziek in een verdwenen Utopia

gepost op: 22 september 2023

Op zaterdag 7 oktober is het weer muziek troef in de Sint-Pauluskerk. Drie musici brengen prachtige klanken met Italiaanse toets in een zevental werken uit de 17de eeuw. Dat doen ze op ‘flauti diversi’ (Bart…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven