om te branden of om te eten?

Boskolen

gepost op: 15 maart 2022

Doorheen het archief uit de 19de eeuw van de Sint-Pauluskerk loopt een rode draad: de aankoop van boskolen. Waren ze om te branden als kolen of om te eten als kolen?

Frans De Cleijn was de leverancier van boskolen en hij stuurde zijn factuur op 17 augustus 1826 “aen Paulus kerck” en dat nog wel “op orders van D: heere kerckmeesters”. De bestelling was dus onweerlegbaar: 12 zakken boskolen aan 29 stuivers per stuk.

“Boskolen” is gewoon de oude benaming van houtskool. Dat product was noodzakelijk in een kerk waar veel wierook werd gebrand, veel kachels werden aangestoken of een hypermoderne biechtstoel van ongeveer 1685 uitgerust was met een potje om houtskool in te branden, zodat de voeten, benen en hogerop van de biechtvader tijdens de winter verwarmd werden.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven