om te branden of om te eten?

Boskolen

gepost op: 15 maart 2022

Doorheen het archief uit de 19de eeuw van de Sint-Pauluskerk loopt een rode draad: de aankoop van boskolen. Waren ze om te branden als kolen of om te eten als kolen?

Frans De Cleijn was de leverancier van boskolen en hij stuurde zijn factuur op 17 augustus 1826 “aen Paulus kerck” en dat nog wel “op orders van D: heere kerckmeesters”. De bestelling was dus onweerlegbaar: 12 zakken boskolen aan 29 stuivers per stuk.

“Boskolen” is gewoon de oude benaming van houtskool. Dat product was noodzakelijk in een kerk waar veel wierook werd gebrand, veel kachels werden aangestoken of een hypermoderne biechtstoel van ongeveer 1685 uitgerust was met een potje om houtskool in te branden, zodat de voeten, benen en hogerop van de biechtvader tijdens de winter verwarmd werden.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven