om te branden of om te eten?

Boskolen

gepost op: 15 maart 2022

Doorheen het archief uit de 19de eeuw van de Sint-Pauluskerk loopt een rode draad: de aankoop van boskolen. Waren ze om te branden als kolen of om te eten als kolen?

Frans De Cleijn was de leverancier van boskolen en hij stuurde zijn factuur op 17 augustus 1826 “aen Paulus kerck” en dat nog wel “op orders van D: heere kerckmeesters”. De bestelling was dus onweerlegbaar: 12 zakken boskolen aan 29 stuivers per stuk.

“Boskolen” is gewoon de oude benaming van houtskool. Dat product was noodzakelijk in een kerk waar veel wierook werd gebrand, veel kachels werden aangestoken of een hypermoderne biechtstoel van ongeveer 1685 uitgerust was met een potje om houtskool in te branden, zodat de voeten, benen en hogerop van de biechtvader tijdens de winter verwarmd werden.

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven