Boven de hoofden van argeloze musici

gepost op: 25 oktober 2022

Het is alsof de dominicanen het ervoor gedaan hebben in vorige eeuwen. Welk beeld staat er boven de zingende mannenstemmen op het oksaal aan de noordkant mee te luisteren? Juist: de apostel Simon met zijn zaag. Dat kan toch geen toeval zijn?

Wanneer musici in het kerkschip zelf willen repeteren, beneden zo net voor het oksaal, dan kijken ze best niet naar boven, want daar staat de apostel Bartholomeus met zijn mes. Dat wil zeggen: met de restanten van een mes, want zo rond 1840, tijdens een repetitie van een ergerlijke pianist, kon Bartholomeus zich niet meer inhouden en … we besparen u het niet gebeurde verhaal, we krijgen al genoeg reclamaties over onze ontsporende fantasie.

Kijk volgende keer bij uw bezoek eens naar de kleine galerijtjes achter de triforia van het kerkschip, nog boven de apostelen. Van daaruit nam ik deze foto van repeterende musici, recht naar beneden, rakelings langs Bartholomeus. Die keer liep het goed af.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven