Boven de hoofden van argeloze musici

gepost op: 25 oktober 2022

Het is alsof de dominicanen het ervoor gedaan hebben in vorige eeuwen. Welk beeld staat er boven de zingende mannenstemmen op het oksaal aan de noordkant mee te luisteren? Juist: de apostel Simon met zijn zaag. Dat kan toch geen toeval zijn?

Wanneer musici in het kerkschip zelf willen repeteren, beneden zo net voor het oksaal, dan kijken ze best niet naar boven, want daar staat de apostel Bartholomeus met zijn mes. Dat wil zeggen: met de restanten van een mes, want zo rond 1840, tijdens een repetitie van een ergerlijke pianist, kon Bartholomeus zich niet meer inhouden en … we besparen u het niet gebeurde verhaal, we krijgen al genoeg reclamaties over onze ontsporende fantasie.

Kijk volgende keer bij uw bezoek eens naar de kleine galerijtjes achter de triforia van het kerkschip, nog boven de apostelen. Van daaruit nam ik deze foto van repeterende musici, recht naar beneden, rakelings langs Bartholomeus. Die keer liep het goed af.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven