het pistrinum

Broeder Dalmatius Reynier

gepost op: 8 maart 2022

De lekenbroeders, volwaardige leden van de gemeenschap voerden in het klooster meestal handenarbeid uit.

Broeder Dalmatius (°1732) deed op 17 juni 1760 zijn professie in het Antwerpse dominicanenklooster. Zijn vader Joannes Reyniers was deken van het Antwerpse bakkersambacht. Naar alle waarschijnlijkheid werd broeder Dalmatius de bakker van het klooster.

Wegens het brandgevaar, lag een kloosterbakkerij doorgaans ver van woongelegenheden van de broeders. De bakkerij of pistrinum van het Sint-Paulusklooster lag op een uithoek van het kloosterdomein. Bakken voor 60 à 80 medebroeders en genodigden was zwaar werk. Het deeg manueel kneden, de oven stoken, het brood in de oven schieten… maar de geur van warm brood dat afkoelde in de kloostertuin was de beloning voor al dat werk.

Joannes Reyniers werd in de Sint-Pauluskerk begraven, het werd een familiegraf. Ook Dalmatius zou er op 2 juni 1782 zijn laatste rustplaats vinden. De grafsteen is verdwenen, maar de gegevens zijn bewaard in het boek “Verzameling der Graf-en gedenkstenen” van Pieter Génard. In het Sint-Paulusklooster bevonden zich 791 graven.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven