het pistrinum

Broeder Dalmatius Reynier

gepost op: 8 maart 2022

De lekenbroeders, volwaardige leden van de gemeenschap voerden in het klooster meestal handenarbeid uit.

Broeder Dalmatius (°1732) deed op 17 juni 1760 zijn professie in het Antwerpse dominicanenklooster. Zijn vader Joannes Reyniers was deken van het Antwerpse bakkersambacht. Naar alle waarschijnlijkheid werd broeder Dalmatius de bakker van het klooster.

Wegens het brandgevaar, lag een kloosterbakkerij doorgaans ver van woongelegenheden van de broeders. De bakkerij of pistrinum van het Sint-Paulusklooster lag op een uithoek van het kloosterdomein. Bakken voor 60 à 80 medebroeders en genodigden was zwaar werk. Het deeg manueel kneden, de oven stoken, het brood in de oven schieten… maar de geur van warm brood dat afkoelde in de kloostertuin was de beloning voor al dat werk.

Joannes Reyniers werd in de Sint-Pauluskerk begraven, het werd een familiegraf. Ook Dalmatius zou er op 2 juni 1782 zijn laatste rustplaats vinden. De grafsteen is verdwenen, maar de gegevens zijn bewaard in het boek “Verzameling der Graf-en gedenkstenen” van Pieter Génard. In het Sint-Paulusklooster bevonden zich 791 graven.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven