Zoek de zeven verschillen

Bruidsmeisjes in Sint-Jacob

gepost op: 13 december 2022

Onder die titel werd dit schilderij drie jaar geleden op een veiling aangeboden. Volgers van onze Facebookpagina weten wel beter, ze zien de zuidelijke dwarsbeuk van Sint-Paulus en die bruidsmeisjes, zijn dat geen plechtige communicanten?

Jules Victor Génisson (1805 – 1860) schilderde dit prachtige werk in 1838 en zette zwierig zijn naam en het jaartal onderaan rechts op een viertal vloertegels. Génisson was een Belg, hoewel hij in Saint-Omer werd geboren. Hij studeerde bij Van Bree aan de Antwerpse Academie. We hebben van hem een interieurgezicht van onze zuidelijke zijbeuk, maar dat kan een kopie zijn. Génisson had het duidelijk voor onze zuidkant, hij schilderde graag naar het licht toe.

Wat een prachtig olieverfpaneeltje moet dit in werkelijkheid zijn en hoe weinig is dat mooie stukje Sint-Paulus in 184 jaar veranderd. Je zou bijna ‘zoek de zeven verschillen’ kunnen spelen, want die zijn er wel degelijk, de ‘Kroning van Maria’ bijvoorbeeld of het beeld centraal op de zuil. We zullen onze vensters nog eens goed moeten poetsen, want in 1838 zag je er duidelijk de kathedraaltoren door. Schitterend toch, zo’n blik in Sint-Paulus van vroeger?

Twee grote geesten

Op heterdaad betrapt

gepost op: 24 januari 2023

We vermoedden al enige tijd dat hij ’s nachts in de Sint-Pauluskerk ronddwaalde. Een verfspatje onder de ‘Aanbidding van de herders’, een kleine retouche met nog natte verf aan ‘De geseling’ en een minuscule correctie…

Lees meer

Geen kat die zijn weg vindt

Nummer 1784

gepost op: 17 januari 2023

Prior Peltiers van het voormalige dominicanenklooster in het Schipperskwartier was al meer dan vijf jaar overleden, toen Antwerps belastingontvanger Sicotti in 1827 dacht: ‘We sturen die mens nog eens een aanslagbiljet’. Het verzoek tot betaling…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven