Zoek de zeven verschillen

Bruidsmeisjes in Sint-Jacob

gepost op: 13 december 2022

Onder die titel werd dit schilderij drie jaar geleden op een veiling aangeboden. Volgers van onze Facebookpagina weten wel beter, ze zien de zuidelijke dwarsbeuk van Sint-Paulus en die bruidsmeisjes, zijn dat geen plechtige communicanten?

Jules Victor Génisson (1805 – 1860) schilderde dit prachtige werk in 1838 en zette zwierig zijn naam en het jaartal onderaan rechts op een viertal vloertegels. Génisson was een Belg, hoewel hij in Saint-Omer werd geboren. Hij studeerde bij Van Bree aan de Antwerpse Academie. We hebben van hem een interieurgezicht van onze zuidelijke zijbeuk, maar dat kan een kopie zijn. Génisson had het duidelijk voor onze zuidkant, hij schilderde graag naar het licht toe.

Wat een prachtig olieverfpaneeltje moet dit in werkelijkheid zijn en hoe weinig is dat mooie stukje Sint-Paulus in 184 jaar veranderd. Je zou bijna ‘zoek de zeven verschillen’ kunnen spelen, want die zijn er wel degelijk, de ‘Kroning van Maria’ bijvoorbeeld of het beeld centraal op de zuil. We zullen onze vensters nog eens goed moeten poetsen, want in 1838 zag je er duidelijk de kathedraaltoren door. Schitterend toch, zo’n blik in Sint-Paulus van vroeger?

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven