en een nieuw paar ogen

Casta Diva

gepost op: 22 februari 2022

Volgens een legende stak de Spaanse dominicanes Lucia Casta (13de eeuw) zich de ogen uit om haar kuisheid te bewaren tegen een al te opdringerige jongeman die dol was op haar blauwe ogen. Omdat ze zoveel veil had voor haar deugdzaamheid, gaf Jezus haar een nieuw paar.

De latere prior van het Antwerpse klooster, Dominicus de Herre, nam dit verhaal op in zijn boek ‘Heylichen of salighen van de orden van den heiligen Dominicus’ (1672). Een boek dat elke dag van het jaar een zalige of heilige van de orde belicht.

Zuster Lucia Casta is één van de vier beelden van de biechtstoel met als thema ‘Het bloedige martelaarschap als weg naar de zaligheid’ in de noordelijke beuk van onze kerk, vlakbij het oksaal.

Alsof die zelfverminking niet volstond, verbrandde Lucia Casta tijdens de nacht van 3 op 4 april 1968 ook nog haar hand. Bij de restauratie kreeg ze een nieuwe. Om de bezoeker te tonen dat het niet haar originele hand betreft, werd de prothese niet gekleurd.

De zalige Lucia Casta mag niet verward worden met de heilige Lucia (4de eeuw), die wordt afgebeeld met een zwaard door de keel. En al zeker niet met Laetitia Casta, een Franse actrice en model. Want in tegenstelling tot Laetitia is Lucia wel degelijk een casta diva, een ‘kuise diva’.

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven