en een nieuw paar ogen

Casta Diva

gepost op: 22 februari 2022

Volgens een legende stak de Spaanse dominicanes Lucia Casta (13de eeuw) zich de ogen uit om haar kuisheid te bewaren tegen een al te opdringerige jongeman die dol was op haar blauwe ogen. Omdat ze zoveel veil had voor haar deugdzaamheid, gaf Jezus haar een nieuw paar.

De latere prior van het Antwerpse klooster, Dominicus de Herre, nam dit verhaal op in zijn boek ‘Heylichen of salighen van de orden van den heiligen Dominicus’ (1672). Een boek dat elke dag van het jaar een zalige of heilige van de orde belicht.

Zuster Lucia Casta is één van de vier beelden van de biechtstoel met als thema ‘Het bloedige martelaarschap als weg naar de zaligheid’ in de noordelijke beuk van onze kerk, vlakbij het oksaal.

Alsof die zelfverminking niet volstond, verbrandde Lucia Casta tijdens de nacht van 3 op 4 april 1968 ook nog haar hand. Bij de restauratie kreeg ze een nieuwe. Om de bezoeker te tonen dat het niet haar originele hand betreft, werd de prothese niet gekleurd.

De zalige Lucia Casta mag niet verward worden met de heilige Lucia (4de eeuw), die wordt afgebeeld met een zwaard door de keel. En al zeker niet met Laetitia Casta, een Franse actrice en model. Want in tegenstelling tot Laetitia is Lucia wel degelijk een casta diva, een ‘kuise diva’.

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven