en een nieuw paar ogen

Casta Diva

gepost op: 22 februari 2022

Volgens een legende stak de Spaanse dominicanes Lucia Casta (13de eeuw) zich de ogen uit om haar kuisheid te bewaren tegen een al te opdringerige jongeman die dol was op haar blauwe ogen. Omdat ze zoveel veil had voor haar deugdzaamheid, gaf Jezus haar een nieuw paar.

De latere prior van het Antwerpse klooster, Dominicus de Herre, nam dit verhaal op in zijn boek ‘Heylichen of salighen van de orden van den heiligen Dominicus’ (1672). Een boek dat elke dag van het jaar een zalige of heilige van de orde belicht.

Zuster Lucia Casta is één van de vier beelden van de biechtstoel met als thema ‘Het bloedige martelaarschap als weg naar de zaligheid’ in de noordelijke beuk van onze kerk, vlakbij het oksaal.

Alsof die zelfverminking niet volstond, verbrandde Lucia Casta tijdens de nacht van 3 op 4 april 1968 ook nog haar hand. Bij de restauratie kreeg ze een nieuwe. Om de bezoeker te tonen dat het niet haar originele hand betreft, werd de prothese niet gekleurd.

De zalige Lucia Casta mag niet verward worden met de heilige Lucia (4de eeuw), die wordt afgebeeld met een zwaard door de keel. En al zeker niet met Laetitia Casta, een Franse actrice en model. Want in tegenstelling tot Laetitia is Lucia wel degelijk een casta diva, een ‘kuise diva’.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven