Vol spanning

Chiaroscuro

gepost op: 16 augustus 2022

We vertellen aan de bezoekers van de Sint-Pauluskerk dat Pieter Pauwel Rubens de techniek van het clair-obscur bestudeerd heeft in Italië en hem vervolgens heeft toegepast op de vroege werken die hij schilderde voor de Antwerpse dominicanenkerk (en die je er nog altijd in situ kunt bewonderen). Er bestaat dan ook een grote kans dat Pieter Pauwel de techniek ‘chiaroscuro’ noemde, het Italiaans voor clair-obscur.

Eén van de kenmerken van clair-obscur is dat de lichtbron niet duidelijk aanwijsbaar is. Op de ‘Aanbidding van de Herders’ bijvoorbeeld kom je pas na lang kijken tot het besef dat het kind Jezus die lichtbron is. Op deze foto werkt dat effect dubbel. Zowel door het gotische noordwestelijk raam van onze voorgevel als door de geopende deur naar de pandgang valt licht van onbestemde oorsprong in de overigens duistere kerk.

Het gebruik van clair-obscur creëert een verwachting. Je zit eigenlijk vol spanning te kijken naar wat er gaat gebeuren, nog meer dan naar wat je op de foto ziet.

Sorry voor het ongemak

25 september – Kerk uitzonderlijk gesloten

gepost op: 23 september 2022

Op zondag 25 september zal de kerk uitzonderlijk gesloten zijn voor toeristisch bezoek.  

Lees meer

Vanop iemand zijn dak

Torens van Antwerpen

gepost op: 20 september 2022

Het is altijd een gunst wanneer je vanop iemand zijn dak of vanuit zijn zolderkamer een foto van de Sint-Pauluskerk mag maken. Vanop enige afstand zie je de kerk immers volledig en als je zoals…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven