Vol spanning
gepost op: 16 augustus 2022
We vertellen aan de bezoekers van de Sint-Pauluskerk dat Pieter Pauwel Rubens de techniek van het clair-obscur bestudeerd heeft in Italië en hem vervolgens heeft toegepast op de vroege werken die hij schilderde voor de Antwerpse dominicanenkerk (en die je er nog altijd in situ kunt bewonderen). Er bestaat dan ook een grote kans dat Pieter Pauwel de techniek ‘chiaroscuro’ noemde, het Italiaans voor clair-obscur.
Eén van de kenmerken van clair-obscur is dat de lichtbron niet duidelijk aanwijsbaar is. Op de ‘Aanbidding van de Herders’ bijvoorbeeld kom je pas na lang kijken tot het besef dat het kind Jezus die lichtbron is. Op deze foto werkt dat effect dubbel. Zowel door het gotische noordwestelijk raam van onze voorgevel als door de geopende deur naar de pandgang valt licht van onbestemde oorsprong in de overigens duistere kerk.
Het gebruik van clair-obscur creëert een verwachting. Je zit eigenlijk vol spanning te kijken naar wat er gaat gebeuren, nog meer dan naar wat je op de foto ziet.
voor 330 gulden
In 1632 was het nieuwe koorgebouw in de Sint-Pauluskerk klaar en kon men beginnen aan het koorgestoelte. De opdracht werd gegeven aan de schrijnwerker Jan de Jupploye, die samenwerkte met beeldsnijders in onderaanneming. Voor zo’n…
Lees meer375 blaadjes goud
De Sint-Pauluskerk is altijd een werk van vele handen geweest. Twee van die gouden handen behoorden aan Armand Van Bortel (1920 – 2005). Wat een mooie voornaam trouwens, die hoor je bijna niet meer, sinds…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.