Uit ons archief
gepost op: 22 maart 2022
Onze Antwerpse ouders en grootouders zeiden ‘dat is gene camelot’ als ze een voorwerp van goede kwaliteit vonden. Een kasstuk in het archief van de Sint-Pauluskerk verschaft duidelijkheid over wat dan wel ‘camelot’ was.
Op 23 december 1829 verkopen de gezusters Hermans ‘lijnwaet’ en ‘camelot’ aan de Sint-Pauluskerk. Bemerk dat de camelot per eenheid duurder is dan het lijnwaad, dat zet ons al enigszins op het verkeerde been.
‘Un camelot’ is een straatventer in het Frans. De generatie voor ons bedoelde dus dat iets van goede kwaliteit was, omdat je het niet bij een camelot had aangekocht. Maar wat is dan de camelot die het gereputeerde bedrijf ‘Gezusters Hermans’ aan de Sint-Pauluskerk verkocht?
De oplossing zit al verborgen in het woord camelot: het gaat ‘m om de ‘camel’. Camelot is een stof uit kamelen -of geitenhaar geweven, ken je dat, zo een stof waar je hand rood van uitslaat en begint van te jeuken als je erover wrijft of zelfs nog maar naar wijst. Waar zou de Sint-Pauluskerk deze aankoop van camelot voor gebruikt hebben? Een overjas voor de Suisse? We kunnen er alleen naar raden, maar aan de prijs te zien is één ding zeker: deze camelot was ‘gene camelot’!
Zondag 20 oktober, 15u, 't Schooltje
Tornianelli (°1970) opent het nieuwe pianoseizoen van het Emmanuel Durlet-Fonds. Edoardo en mevrouw Durlet kennen elkaar sinds 1993, wanneer hij in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen de “Prijs van de Belgische Muziekpers” behaalde en in…
Lees meer375 blaadjes goud
De Sint-Pauluskerk is altijd een werk van vele handen geweest. Twee van die gouden handen behoorden aan Armand Van Bortel (1920 – 2005). Wat een mooie voornaam trouwens, die hoor je bijna niet meer, sinds…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.