Uit ons archief

Dat is gene camelot!

gepost op: 22 maart 2022

Onze Antwerpse ouders en grootouders zeiden ‘dat is gene camelot’ als ze een voorwerp van goede kwaliteit vonden. Een kasstuk in het archief van de Sint-Pauluskerk verschaft duidelijkheid over wat dan wel ‘camelot’ was.

Op 23 december 1829 verkopen de gezusters Hermans ‘lijnwaet’ en ‘camelot’ aan de Sint-Pauluskerk. Bemerk dat de camelot per eenheid duurder is dan het lijnwaad, dat zet ons al enigszins op het verkeerde been.

‘Un camelot’ is een straatventer in het Frans. De generatie voor ons bedoelde dus dat iets van goede kwaliteit was, omdat je het niet bij een camelot had aangekocht. Maar wat is dan de camelot die het gereputeerde bedrijf ‘Gezusters Hermans’ aan de Sint-Pauluskerk verkocht?

De oplossing zit al verborgen in het woord camelot: het gaat ‘m om de ‘camel’. Camelot is een stof uit kamelen -of geitenhaar geweven, ken je dat, zo een stof waar je hand rood van uitslaat en begint van te jeuken als je erover wrijft of zelfs nog maar naar wijst. Waar zou de Sint-Pauluskerk deze aankoop van camelot voor gebruikt hebben? Een overjas voor de Suisse? We kunnen er alleen naar raden, maar aan de prijs te zien is één ding zeker: deze camelot was ‘gene camelot’!

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven