hortus pharmacopoiae

De apotheker van het klooster

gepost op: 8 september 2021

Van het Antwerpse dominicanenklooster bestaat een gedetailleerde gravure uit 1659 van Reinier Blockhuysen, gepubliceerd in Antonius Sanderus’ “Chorographia Sacrae Brabantiae”.
U merkt het, het dominicanenklooster besloeg een immense oppervlakte in de stad. De gemeenschap voorzag zoveel mogelijk in eigen behoeften. Voor de eigen kweek van groenten en fruit was er een boomgaard (pomarium) (16), een moestuin (17) en een kruidentuin (hortus pharmacopoiae) (18).
De kruiden werden gebruikt in de apotheek (pharmacopolium) (24) om medicijnen en crèmes te maken voor de zieken van het klooster.
Broeder Albertus Pallemans (°1688) was gedurende bijna 40 jaar broeder-apotheker van de klooster.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven