hortus pharmacopoiae

De apotheker van het klooster

gepost op: 8 september 2021

Van het Antwerpse dominicanenklooster bestaat een gedetailleerde gravure uit 1659 van Reinier Blockhuysen, gepubliceerd in Antonius Sanderus’ “Chorographia Sacrae Brabantiae”.
U merkt het, het dominicanenklooster besloeg een immense oppervlakte in de stad. De gemeenschap voorzag zoveel mogelijk in eigen behoeften. Voor de eigen kweek van groenten en fruit was er een boomgaard (pomarium) (16), een moestuin (17) en een kruidentuin (hortus pharmacopoiae) (18).
De kruiden werden gebruikt in de apotheek (pharmacopolium) (24) om medicijnen en crèmes te maken voor de zieken van het klooster.
Broeder Albertus Pallemans (°1688) was gedurende bijna 40 jaar broeder-apotheker van de klooster.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven