een bagel of donut

De bakkersrekening – maart 1794

gepost op: 11 oktober 2021

Op het einde van de maand brengt Elisabeth Segers de rekening van haar vader bakker Peter Segers naar pater provisor van het Sint-Paulusconvent van Antwerpen. De rekening wordt bewaard in ons archief.

Zo komen we te weten dat de paters wit brood (wittenbrod) maar ook mastellen (masstellen) en krakelingen (krakelinlen) bestelden. Mastellen worden gemaakt op basis van bloem, melk, boter, suiker en kaneel. Ze zijn rond met een kuiltje in het midden en lijken daarom wat op een bagel of donut. Krakelingen, zijn koekjes in een achtvorm die al eeuwen in bijna alle Europese landen zijn terug te vinden.

Volgens de rekening werden er ook Scramollen geleverd. Als u dit gebak zou kennen… laat het ons weten.

op een simpele manier

Stromend water

gepost op: 13 oktober 2021

In de hal net voor de arduinen trap die naar de slaapzaal van de dominicanen leidt, staat een arduinen wasbekken. De broeders die na het werk in de moestuin terugkeerden, konden er hun handen wassen….

Lees meer

De wet Poullet

Werkbeurs op Sint-Paulus

gepost op: 04 oktober 2021

De wet Poullet van 19 mei 1914 introduceerde de leerplicht voor alle kinderen tussen 6 en 12 jaar en stipuleerde dat de leerplicht vlug zou verhoogd worden. Op Sint-Paulus was de ‘Patronage’ actief, een sociale…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven