op 1 mei leer je er alles over

De Caravaggio van Sint-Paulus

gepost op: 21 april 2023

Aan het Maria-altaar van de Sint-Pauluskerk staat nu een grote stelling. Restauratrice Caroline voert een grondige reiniging uit van de Madonna van de Rozenkrans, het schilderij in het altaar. De Sint-Paulusvrienden financieren deze operatie. We kijken uit naar de dag dat de Madonna weer zal schitteren zoals in 1786.

De restauratie neemt ongeveer een maand in beslag en dat komt goed uit, want op maandag 1 mei organiseert de Broederschap van O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans een lezing over de bewogen geschiedenis van de Caravaggio van Sint-Paulus. Prachtige muziek, die de chronologie van het verhaal volgt, dooradert de presentatie

De voorstelling is het resultaat van een grondig onderzoek, dat gestart is in september 2022. Het eerste deel gaat in op het thema van de Madonna del Rosario van Caravaggio en het waarschijnlijke traject van het schilderij, tot het rond 1618 in de Sint-Pauluskerk aankomt.

Het tweede deel onthult de resultaten van het onderzoek in het Rijksarchief in Brussel. We hebben de notulen van de Oostenrijkse administratie in Brussel doorploegd en kunnen in primeur het ware verhaal van onze Caravaggio brengen, zoals het letterlijk opgeschreven werd in de periode 1781 – 1786.

Met de muzikale interventies van topmusici, wordt het zeker geen saaie bedoening. Presentatoren zijn twee Sint-Paulusvrienden, Armand en Guido, die er een wervelende voorstelling van maken. U wilt Guido niet missen, wanneer hij klappen krijgt in zijn rol van Napolitaanse enquêteur uit het begin van de 17de eeuw en dan moet ‘zijn’ Jozef II in 1781 nog op bezoek komen.

Praktisch:

Wanneer? Maandag 1 mei 2023 om 15u (deuren 14u15)

Waar? Sint-Pauluskerk (ingang langs de Sint-Paulusstraat)

Duur? Ongeveer twee uur, inclusief pauze. Drankje kopen tijdens de pauze in de Lourdestuin of in de crypte, afhankelijk van het weer.

Prijs? € 18 in VVK, € 20 aan kassaHoe? Storting op naam van ‘P.C. Sint-Paulus’ op rekeningnummer BE17 4099 6012 3121, met vermelding: ‘Lezing 1 mei, uw naam, aantal personen en e-mailadres’ (u krijgt een bevestigingsmail)

Vragen of hulp? Mail naar info@sintpaulusantwerpen.be

 

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven