De cornucopia of ...

De hoorn des overvloeds

gepost op: 16 juni 2021

Wie de Sint-Pauluskerk bezoekt gaat meestal voorbij aan de houten lambriseringen met minuscuul houtsnijwerk. Ieder tafereeltje op de lambrisering staat bol van de symboliek. Bekijken we even een hoorn des overvloed die een putti probeert leeg te schudden.

De cornucopia, de Latijnse naam van de hoorn des overvloeds is misschien wel het motief uit de oudheid dat het vaakst in beeld is gebracht, dikwijls in combinatie met bloemslingers en guirlandes. De hoorn is een vrolijke voorstelling, die rijkdom, optimisme en veelheid uitstraalt. Alsof het allemaal vanzelf gaat ook, zonder dat er hardwerkende mensen bij te pas moeten komen. Machthebbers pakten er graag mee uit op wapenschilden en munten.

De hoorn was in de Romeinse cultuur een attribuut van Copia, de godin van de overvloed. En ook van Ceres, de godin van het graan en de landbouw, van Fortuna, Pax, Concordia, en van Spes (Hoop). Allemaal godinnen, overigens. Al mogen we de vrolijke wijngod Bacchus niet vergeten. Kortom, de hoorn straalde en straalt geluk, positivisme en feestelijkheid uit.

In de bijbel spreekt men van de hoorn des heils. Bij de evangelist Lucas 1:69 lezen we: “Hij heeft omgezien naar Zijn volk en heeft het verlossing gebracht en heeft ons een hoorn des heils opgericht”

De hoorn des overvloeds wordt vaak verbonden met de herfst, wanneer de oogst wordt binnengehaald. Linken we hem vandaag aan de lente, een seizoen vol beloftes en hoop. Wij hopen dat jullie al dat moois binnenkort zelf komen bewonderen.

 

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven