De cornucopia of ...

De hoorn des overvloeds

gepost op: 16 juni 2021

Wie de Sint-Pauluskerk bezoekt gaat meestal voorbij aan de houten lambriseringen met minuscuul houtsnijwerk. Ieder tafereeltje op de lambrisering staat bol van de symboliek. Bekijken we even een hoorn des overvloed die een putti probeert leeg te schudden.

De cornucopia, de Latijnse naam van de hoorn des overvloeds is misschien wel het motief uit de oudheid dat het vaakst in beeld is gebracht, dikwijls in combinatie met bloemslingers en guirlandes. De hoorn is een vrolijke voorstelling, die rijkdom, optimisme en veelheid uitstraalt. Alsof het allemaal vanzelf gaat ook, zonder dat er hardwerkende mensen bij te pas moeten komen. Machthebbers pakten er graag mee uit op wapenschilden en munten.

De hoorn was in de Romeinse cultuur een attribuut van Copia, de godin van de overvloed. En ook van Ceres, de godin van het graan en de landbouw, van Fortuna, Pax, Concordia, en van Spes (Hoop). Allemaal godinnen, overigens. Al mogen we de vrolijke wijngod Bacchus niet vergeten. Kortom, de hoorn straalde en straalt geluk, positivisme en feestelijkheid uit.

In de bijbel spreekt men van de hoorn des heils. Bij de evangelist Lucas 1:69 lezen we: “Hij heeft omgezien naar Zijn volk en heeft het verlossing gebracht en heeft ons een hoorn des heils opgericht”

De hoorn des overvloeds wordt vaak verbonden met de herfst, wanneer de oogst wordt binnengehaald. Linken we hem vandaag aan de lente, een seizoen vol beloftes en hoop. Wij hopen dat jullie al dat moois binnenkort zelf komen bewonderen.

 

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven