Exodus 20

De stenen tafelen met een ganzenveer?

gepost op: 18 oktober 2021

Volgens Exodus 20 ontving Mozes op de berg Sinaï twee tabletten met tien geboden (de beroemde ‘tafelen’) uit de hand van God, Die ze zelf had gemaakt en beschreven met Zijn vinger. In Exodus 34 gaat het verhaal over de ‘tafelen’ verder, want Mozes had de eerste twee woedend kapot gegooid toen hij merkte dat het volk toch een gouden kalf vereerde.

De mogelijkheid bestaat dat God dacht: “Zo kan Ik wel eeuwig bezig blijven” en daarom, nog altijd volgens Exodus 34, aan Mozes de opdracht gaf om twee nieuwe ‘tafelen’ uit te hakken, zodat Hij ze weer kon beschrijven. Zo gebeurde het en het is die nieuwe set die bewaard werd in de ark van het verbond.

Exodus 34 verhaalt ook dat God aan Mozes de opdracht gaf om de geboden en verboden op schrift te stellen, mogelijk om ze ruimere bekendheid te geven. Mozes breidde ze wat uit met enige extra geboden en verboden. Hij schreef zo voor de eerste keer de morele basiswaarden van het joodse, christelijke en islamitische geloof neer. De verzen die over het gedrag van de mens gaan zijn na 3300 jaar nog altijd actueel: “Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Pleeg geen moord. Pleeg geen overspel. Steel niet. Leg over een ander geen vals getuigenis af. Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw”. Oké: ik heb het stukje over slaven, slavinnen en vrouwen die je toebehoren weg gecensureerd. (#metoo).

In de calvarietuin van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen staat een schitterende Mozes, 300 jaar geleden gemaakt door Kerricx de Jonge. Mozes houdt de stenen tafelen vast en wijst op een vers: “Ego sum Dominus Deus tuus”. Op het hoofd van Mozes zien we een ganzenveer. Zou het die veer zijn waarmee hij Gods woord op schrift stelde?

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven