Openbare verkoop

Département des deux Néthen

gepost op: 4 juni 2024

Vanaf zaterdag 22 juli 1797 wordt de inboedel van de voormalige Sint-Pauluskerk openbare verkocht. De kopers dienen contant te betalen.

Publieke verkooping, van meubelen voordkoomende van het klooster der geweézene Predikheren binnen Antwerpen, gesupprimeérd door de Wet van 15 Frucidor 4de jaar. Zo lezen we in de archieven.Op zaterdag 22 juli 1797 en de volgende dagen wordt de inboedel van de Antwerpse predikherenkerk openbaar verkocht. In de catalogus staan altaargewaden, cibories en kelken, kasten, stoelen, communiebanken, een marmeren altaar, twee orgels, biechtstoelen, een preekstoel, stenen en marmeren beelden en ook drie opwindmolens (uurwerken).

Er mag niet onder de verplichte minimumprijs verkocht worden en er dient contant te worden betaald. Wie de verkoop verstoort krijgt een minimumboete van 50 livres en een gevangenisstraf van 15 dagen, maar de boete kan eventueel oplopen tot 500 livres en 1 jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk werden al de aangeboden stukken door sympathisanten van het klooster gekocht en terug aan de paters bezorgd.
De beste schilderijen en twee wit marmeren beelden, een van de H. Rosa, seer konstig gemaekt door Arnoldus Quillin en het ander de bedrukte Moeder door van Baurscheit, beijde gestaen hebbende ontrent den auteur van den Roosenkrans zijn uijtgebroken en naer de Discalsen (karmelieten, nvdr) gevoert.

Met de discalsen wordt het klooster van de ongeschoeide karmelieten bedoeld. Het klooster werd na veel volgende bestemmingen rond 1900 afgebroken. De plaats kennen we nu als de stadsschouwburg. De beelden van Rosa van Lima en de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten kan je vandaag nog altijd in de Sint-Pauluskerk bewonderen, waarheen ze na de Franse periode zijn teruggekeerd.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven