tanden trekken en aderlatingen
gepost op: 26 december 2023
Pieter Génard, stadsarchivaris van Antwerpen, beschrijft in zijn boek Graf -en gedenkschriften, V, 1873, alle grafstenen die zich toen in Antwerpse kloosters en kerken bevonden. Voor Sint-Paulus komt hij aan 791 gedenkstenen.
We lezen dat op 24 juli 1614 de barbier en chirurgijn van het convent, Herman Schullenberch werd begraven. Baarden scheren, tanden trekken, aderlatingen uitvoeren was het werk van de barbier-chirurgijn.
Ruim 70 jaar voor het overlijden van Schullenberch publiceerde Andreas Vesalius, één van de grondleggers van de anatomie, zijn ‘De humani corporis fabrica libri septum’. Maar begin 17de eeuw stond de chirurgie nog in zijn kinderschoenen.
Dat de dominicanen van Antwerpen een eigen barbier-chirurgijn hadden, is best opmerkelijk. Herman Schullenberch werd begraven in de kerk. Het gebeurde meer dat leken die voor het klooster werkten, ook recht hadden op een begraafplaats in de kerk.
voor 330 gulden
In 1632 was het nieuwe koorgebouw in de Sint-Pauluskerk klaar en kon men beginnen aan het koorgestoelte. De opdracht werd gegeven aan de schrijnwerker Jan de Jupploye, die samenwerkte met beeldsnijders in onderaanneming. Voor zo’n…
Lees meer375 blaadjes goud
De Sint-Pauluskerk is altijd een werk van vele handen geweest. Twee van die gouden handen behoorden aan Armand Van Bortel (1920 – 2005). Wat een mooie voornaam trouwens, die hoor je bijna niet meer, sinds…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.