tanden trekken en aderlatingen

Dominicaans chirurgijn

gepost op: 26 december 2023

Pieter Génard, stadsarchivaris van Antwerpen, beschrijft in zijn boek Graf -en gedenkschriften, V, 1873, alle grafstenen die zich toen in Antwerpse kloosters en kerken bevonden. Voor Sint-Paulus komt hij aan 791 gedenkstenen.

We lezen dat op 24 juli 1614 de barbier en chirurgijn van het convent, Herman Schullenberch werd begraven. Baarden scheren, tanden trekken, aderlatingen uitvoeren was het werk van de barbier-chirurgijn.
Ruim 70 jaar voor het overlijden van Schullenberch publiceerde Andreas Vesalius, één van de grondleggers van de anatomie, zijn ‘De humani corporis fabrica libri septum’. Maar begin 17de eeuw stond de chirurgie nog in zijn kinderschoenen.

Dat de dominicanen van Antwerpen een eigen barbier-chirurgijn hadden, is best opmerkelijk. Herman Schullenberch werd begraven in de kerk. Het gebeurde meer dat leken die voor het klooster werkten, ook recht hadden op een begraafplaats in de kerk.

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven