'Waar hangt er hier eentje?'

Driekoningen

gepost op: 6 januari 2022

Of we ook een schilderij in de kerk hebben hangen met een driekoningentafereel, vroeg een bezoeker. Hij bekeek net vol bewondering naar “De Aanbidding van de Herders” van Pieter Paul Rubens.

Abraham Janssens I (1575-1632) schilderde een driekoningentafereel voor de Sint-Pauluskerk. Het schilderij bevond zich tussen de beelden van de dominicaanse heiligen op het hoogkoor, maar tijdens de Franse revolutie werd het daar weggehaald. Sinds 1803 maakt het paneel deel uit van de collectie van het KMSKA, het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Abraham Janssens is een Vlaamse schilder die vooral bekend staat om zijn grote religieuze en mythologische werken, die de invloed van Caravaggio laten zien. Hij is de toonaangevende historieschilder in Vlaanderen voor de terugkeer van Rubens uit Italië. Abraham Janssens wordt in 1607 deken van het Sint-Lucasgilde.

omwille van vandalisme

Sluiting ingang Veemarkt op zondagochtend

gepost op: 26 januari 2022

Ons kerkgebouw werd zondag 23 januari jl. het slachtoffer van een verwerpelijke daad van agressief vandalisme. Een muurschildering achteraan werd met bloed besmeurd. De feiten werden aangegeven bij de Politie en het onderzoek tegen de…

Lees meer

juni 1679

Blikseminslag

gepost op: 25 januari 2022

In juni 1679 vernielt de bliksem een deel van het dak, een daktorentje, de voorgevel en het gewelf van de Sint-Pauluskerk. Pater Bernardus De Jonghe bracht verslag uit: ‘Pater Martinus Van den Eynden ( 1646-1720),…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven