'Waar hangt er hier eentje?'

Driekoningen

gepost op: 6 januari 2022

Of we ook een schilderij in de kerk hebben hangen met een driekoningentafereel, vroeg een bezoeker. Hij bekeek net vol bewondering naar “De Aanbidding van de Herders” van Pieter Paul Rubens.

Abraham Janssens I (1575-1632) schilderde een driekoningentafereel voor de Sint-Pauluskerk. Het schilderij bevond zich tussen de beelden van de dominicaanse heiligen op het hoogkoor, maar tijdens de Franse revolutie werd het daar weggehaald. Sinds 1803 maakt het paneel deel uit van de collectie van het KMSKA, het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Abraham Janssens is een Vlaamse schilder die vooral bekend staat om zijn grote religieuze en mythologische werken, die de invloed van Caravaggio laten zien. Hij is de toonaangevende historieschilder in Vlaanderen voor de terugkeer van Rubens uit Italië. Abraham Janssens wordt in 1607 deken van het Sint-Lucasgilde.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven