Een zingende koorknaap

Een hemelgat

gepost op: 8 november 2022

Wie in onze kerk naar boven kijkt, merkt sterren op het gewelf. De sterren zijn er om functionele en esthetische redenen aangebracht. Ze geven een stukje hemel weer en bedekken gaten in het gewelf.

Vanop de zolder konden de sterren verwijderd worden. Touwen werden door de openingen naar beneden gelaten, in de kerk werd aan de touwen een zitplankje bevestigd. Daarop kon iemand plaats nemen en naar boven worden gehesen. Zo kon er een herstelling aan de ramen of muren gebeuren.

Na de brand van 1968 werd de verbrande houten zoldering vervangen door een betonnen zoldering, de sterren staan nog steeds in het gewelf maar zitten nu vast in het beton.

Wie naar het hemelse gewelf kijkt, merkt boven het vieringaltaar een rond luik op. Werd dit luik gebruikt voor het optakelen van materiaal, een hijsgat om bouwmateriaal voor herstellingen aan gewelven of daken naar de zolder te brengen of was dit een “ hemelgat”.

Sinds de 13de eeuw kende een aantal kerken de traditie om met Hemelvaart een beeld van de verrezen Christus in processie door de kerk te dragen. Onder het zingen van het antifoon Ascendo ad patrem ( ‘Ik stijg op naar de vader’) werd het beeld naar boven getrokken tot het in het gewelf verdween. Met Pinksteren kon dan weer een gebeeldhouwde of levende duif door het hemelgat naar buiten. In sommige kerken liet men tijdens de advent een zingende koorknaap als engel Gabriël naar beneden dalen.

Zouden de dominicanen het luik in het gewelf van de Sint-Pauluskerk voor de liturgie gebruikt hebben, we weten het niet. In het luik hangt nu een lichtarmatuur.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven