'Was de werkman reeds een lyck'

Een werkongeval anno juni 1858

gepost op: 31 januari 2023

In een grote haven als Antwerpen is een werkongeval nooit uit te sluiten. De veiligheidsprocedures zijn vandaag wel een pak duidelijker en efficiënter dan in 1858, wanneer we in Het Handelsblad lezen dat mijnheer Janssens aan de nieuwe dokken onder een stapel aardewerk was beland. Hij was duidelijk zwaar gewond en werd door de pompiers richting Sint-Elisabethgasthuis vervoerd. Onderweg, op het Falconplein, werd hij onderzocht door de heer Leva -laat ons hopen dat de man een dokter was- en kwam onderpastoor Janssens van de Sint-Pauluskerk met het Heilig Oliesel om de laatste sacramenten toe te dienen. ‘Eer men het Falconsplein verliet, was de werkman reeds een lyk’. Dat zouden we nu misschien toch anders formuleren.

Het ziekenvervoer door de pompiers gebeurde met een wieg, dat staat ook zo in het krantenartikel vermeld. Gelukkig heeft het Felixarchief een foto van zo een brancard ‘avant la lettre’. Gewonden werden wiegend naar het gasthuis gebracht. Voor dokwerker Janssens liep het slecht af, hopelijk besefte hij dat pompiers, dokter en onderpastoor tot het laatste om hem gaven.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven