'Was de werkman reeds een lyck'
gepost op: 31 januari 2023
In een grote haven als Antwerpen is een werkongeval nooit uit te sluiten. De veiligheidsprocedures zijn vandaag wel een pak duidelijker en efficiënter dan in 1858, wanneer we in Het Handelsblad lezen dat mijnheer Janssens aan de nieuwe dokken onder een stapel aardewerk was beland. Hij was duidelijk zwaar gewond en werd door de pompiers richting Sint-Elisabethgasthuis vervoerd. Onderweg, op het Falconplein, werd hij onderzocht door de heer Leva -laat ons hopen dat de man een dokter was- en kwam onderpastoor Janssens van de Sint-Pauluskerk met het Heilig Oliesel om de laatste sacramenten toe te dienen. ‘Eer men het Falconsplein verliet, was de werkman reeds een lyk’. Dat zouden we nu misschien toch anders formuleren.
Het ziekenvervoer door de pompiers gebeurde met een wieg, dat staat ook zo in het krantenartikel vermeld. Gelukkig heeft het Felixarchief een foto van zo een brancard ‘avant la lettre’. Gewonden werden wiegend naar het gasthuis gebracht. Voor dokwerker Janssens liep het slecht af, hopelijk besefte hij dat pompiers, dokter en onderpastoor tot het laatste om hem gaven.
drie in éé0
Pater Peter Vloers o.p. van het Antwerpse predikherenklooster gaf in 1658 het eerste deel uit van zijn ‘Wonderbaere Mirakelen van den H. Roosencrans’. Het beroemdste verhaal, ‘Handschrift wederom gegeven van de duyvel’ heeft Willem Kerricx…
Lees meer'Zuiver mij'
De pelikaan, die zijn jongen met zijn eigen bloed in leven houdt, is een symbool van Christus, die aan het kruis zijn bloed vergiet voor de mensheid. Giotto (1266-1337) is wellicht de eerste kunstenaar, die…
Lees meerNieuwsbrief
We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.