Een barokke innige kus

Engeltjes van de maand

gepost op: 5 september 2022

De getorste (gedraaide) zuilen van het Maria-altaar en het Sacramentsaltaar dragen tientallen engeltjes en putti die meestal met leuke dingen bezig zijn zoals muziek spelen of zomaar door het marmeren witgroen slingeren.

Op de uiterst linkse zuil van het Sacramentsaltaar (dat is het altaar waar ‘Het Dispuut’ van Pieter Pauwel Rubens te bewonderen valt) loopt het echter mis. We zien op de tweede kronkel een engel die op zijn rug ligt, onderdrukt door een andere die met zijn linkerhand zwaar op de neus van de andere duwt. Kortom, een gevecht in regel. De liggende engel probeert met zijn linkerhand nog vruchteloos een oog van die erboven te bereiken, maar je ziet duidelijk wie er aan de winnende hand is.

We bevinden ons in een katholieke kerk waar verzoening hoog in het vaandel wordt gedragen. Op de uiterst rechtse zuil van dat altaar, niet toevallig ook op de tweede kronkel, vindt daarom nogal opvallend het einde van de vijandelijkheden plaats. Met een romantische (in dit geval barokke) innige kus leggen de twee engelen hùn ‘dispuut’ bij.

Er is geen enkel kunstwerk ‘zomaar’ geplaatst in de Sint-Pauluskerk. Elk fragment, hoe klein ook, past in het concept waar eeuwen aan gewerkt is. Je vindt haast geen hiaten in dat verhaal. Fotografen, zoals voor deze foto’s Dany van Praet, helpen je om de kleine lettertjes te lezen.

Sorry voor het ongemak

25 september – Kerk uitzonderlijk gesloten

gepost op: 23 september 2022

Op zondag 25 september zal de kerk uitzonderlijk gesloten zijn voor toeristisch bezoek.  

Lees meer

Vanop iemand zijn dak

Torens van Antwerpen

gepost op: 20 september 2022

Het is altijd een gunst wanneer je vanop iemand zijn dak of vanuit zijn zolderkamer een foto van de Sint-Pauluskerk mag maken. Vanop enige afstand zie je de kerk immers volledig en als je zoals…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven