Een barokke innige kus

Engeltjes van de maand

gepost op: 5 september 2022

De getorste (gedraaide) zuilen van het Maria-altaar en het Sacramentsaltaar dragen tientallen engeltjes en putti die meestal met leuke dingen bezig zijn zoals muziek spelen of zomaar door het marmeren witgroen slingeren.

Op de uiterst linkse zuil van het Sacramentsaltaar (dat is het altaar waar ‘Het Dispuut’ van Pieter Pauwel Rubens te bewonderen valt) loopt het echter mis. We zien op de tweede kronkel een engel die op zijn rug ligt, onderdrukt door een andere die met zijn linkerhand zwaar op de neus van de andere duwt. Kortom, een gevecht in regel. De liggende engel probeert met zijn linkerhand nog vruchteloos een oog van die erboven te bereiken, maar je ziet duidelijk wie er aan de winnende hand is.

We bevinden ons in een katholieke kerk waar verzoening hoog in het vaandel wordt gedragen. Op de uiterst rechtse zuil van dat altaar, niet toevallig ook op de tweede kronkel, vindt daarom nogal opvallend het einde van de vijandelijkheden plaats. Met een romantische (in dit geval barokke) innige kus leggen de twee engelen hùn ‘dispuut’ bij.

Er is geen enkel kunstwerk ‘zomaar’ geplaatst in de Sint-Pauluskerk. Elk fragment, hoe klein ook, past in het concept waar eeuwen aan gewerkt is. Je vindt haast geen hiaten in dat verhaal. Fotografen, zoals voor deze foto’s Dany van Praet, helpen je om de kleine lettertjes te lezen.

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven