Een barokke innige kus

Engeltjes van de maand

gepost op: 5 september 2022

De getorste (gedraaide) zuilen van het Maria-altaar en het Sacramentsaltaar dragen tientallen engeltjes en putti die meestal met leuke dingen bezig zijn zoals muziek spelen of zomaar door het marmeren witgroen slingeren.

Op de uiterst linkse zuil van het Sacramentsaltaar (dat is het altaar waar ‘Het Dispuut’ van Pieter Pauwel Rubens te bewonderen valt) loopt het echter mis. We zien op de tweede kronkel een engel die op zijn rug ligt, onderdrukt door een andere die met zijn linkerhand zwaar op de neus van de andere duwt. Kortom, een gevecht in regel. De liggende engel probeert met zijn linkerhand nog vruchteloos een oog van die erboven te bereiken, maar je ziet duidelijk wie er aan de winnende hand is.

We bevinden ons in een katholieke kerk waar verzoening hoog in het vaandel wordt gedragen. Op de uiterst rechtse zuil van dat altaar, niet toevallig ook op de tweede kronkel, vindt daarom nogal opvallend het einde van de vijandelijkheden plaats. Met een romantische (in dit geval barokke) innige kus leggen de twee engelen hùn ‘dispuut’ bij.

Er is geen enkel kunstwerk ‘zomaar’ geplaatst in de Sint-Pauluskerk. Elk fragment, hoe klein ook, past in het concept waar eeuwen aan gewerkt is. Je vindt haast geen hiaten in dat verhaal. Fotografen, zoals voor deze foto’s Dany van Praet, helpen je om de kleine lettertjes te lezen.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven