Een barokke innige kus

Engeltjes van de maand

gepost op: 5 september 2022

De getorste (gedraaide) zuilen van het Maria-altaar en het Sacramentsaltaar dragen tientallen engeltjes en putti die meestal met leuke dingen bezig zijn zoals muziek spelen of zomaar door het marmeren witgroen slingeren.

Op de uiterst linkse zuil van het Sacramentsaltaar (dat is het altaar waar ‘Het Dispuut’ van Pieter Pauwel Rubens te bewonderen valt) loopt het echter mis. We zien op de tweede kronkel een engel die op zijn rug ligt, onderdrukt door een andere die met zijn linkerhand zwaar op de neus van de andere duwt. Kortom, een gevecht in regel. De liggende engel probeert met zijn linkerhand nog vruchteloos een oog van die erboven te bereiken, maar je ziet duidelijk wie er aan de winnende hand is.

We bevinden ons in een katholieke kerk waar verzoening hoog in het vaandel wordt gedragen. Op de uiterst rechtse zuil van dat altaar, niet toevallig ook op de tweede kronkel, vindt daarom nogal opvallend het einde van de vijandelijkheden plaats. Met een romantische (in dit geval barokke) innige kus leggen de twee engelen hùn ‘dispuut’ bij.

Er is geen enkel kunstwerk ‘zomaar’ geplaatst in de Sint-Pauluskerk. Elk fragment, hoe klein ook, past in het concept waar eeuwen aan gewerkt is. Je vindt haast geen hiaten in dat verhaal. Fotografen, zoals voor deze foto’s Dany van Praet, helpen je om de kleine lettertjes te lezen.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven