gratis

Erfgoeddag 2023

gepost op: 18 april 2023

Het thema van Erfgoeddag is dit jaar ‘Beestig’. Zoals steeds doet Sint-Paulus mee en dit keer met extra goesting, want er lopen nogal wat beestjes rond in onze kerk. En er boven. Met een onderwerp als ‘Beestig’ kan je alle kanten uit. Zwartkijkers denken dan misschien aan opgezette dieren, aan insecten of wormen die schade berokkenen aan het erfgoed. Maar wij kijken met een roze bril naar het prachtige dierenrijk.

Wij gaan in de Sint-Paulus met de bezoekers speuren naar dieren, die al heel lang in de kerk aanwezig zijn. Het valt op hoeveel dieren er op de eikenhouten lambriseringen zijn afgebeeld, hoeveel hondjes de kerk onder haar hoede heeft. We hebben zelfs leeuwen die de poorten bewaken tegen ongure individuen. De dieren maken vaak deel uit van een verhaal, maar soms zijn ze gewoon ontsproten aan het speelse, creatieve brein van de kunstenaar.

Begeleid door verhalen en toelichting van de vrijwilligers, ontdekken de bezoekers al keuvelend hoe kunstenaars bijbelse en andere religieuze verhalen omzetten in afbeeldingen.
Het verhaal van het hondje met de brandende fakkel in zijn muil is een verhaal dat in elke dominicaanse kerk wel opduikt. Meer dan 25 hondjes zijn er in onze kerk te vinden. De kinderen krijgen een werkblad en na afloop een geschenkje. Ook naar de leeuwen kan je op zoek, maar opgepast, sommige zijn gevaarlijk.
In het hoogkoor staan een aantal detailfoto’s van fragmenten uit het koorgestoelte, die anders verborgen blijven in het donkere eikenhout. Ze vertellen het verhaal van Bas, Lotte , een ridder en een vuurspuwende draak.

In Antwerpen valt Erfgoeddag samen met de ‘10 Miles’. Loop toch even de Sint-Pauluskerk binnen, het loont de moeite. Trouwens, verschillende Antwerpse kerken zetten hun beste dierenpootje voor. Een groot gedeelte wordt gecoördineerd door Toerisme Pastoraal Antwerpen (TOPA). De Sint-Andrieskerk organiseert bijvoorbeeld een dierenwandeling met als thema: ‘Beestig maar toch geestig’.
Levende dieren kan je soms ook spotten op en rond de Sint-Pauluskerk. Zo hebben we al enkele jaren af en toe een koppeltje slechtvalken te gast. Wie weet maken die twee een toertje rond de vergulde windhaan. Juist, weer een beestje.

Praktisch:

De Sint-Pauluskerk is gratis toegankelijk op Erfgoeddag van 12u tot 17u.

De ingang is zoals altijd langs de grote poort in de Sint-Paulusstraat

verkeerd Engels

Bidden voor het eten

gepost op: 18 juni 2024

Eerder kon u al in Paullus lezen dat de toren van onze kerk regelmatig bezocht wordt door slechtvalken, roofvogels die nesten op grote hoogte. In de vrije natuur zijn dat rotswanden, in dichtbevolkte gebieden meestal…

Lees meer

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven