Pieter de Bailliu

Even schrikken

gepost op: 7 juni 2022

De Antwerpenaar Pieter de Bailliu (°1613) leert de eerste principes van het graveren in zijn geboortestad en specialiseerde zich nadien verder in Italië. Hij komt terug naar Antwerpen en maakt meer dan twintig jaar lang gravures naar werken van Rubens en Van Dyck.

Gravures van heiligen waren een specialiteit en erg gegeerd. De kopers konden voor weinig geld een vroom en kunstig tafereeltje op de kop tikken. Het museum Boymans-Van Beuningen bezit een hele reeks gravures van deze Antwerpenaar.

De gravure met de H. Dominicus, zijn hond met brandende fakkel en een rijksappel heeft iets grappig in zich. Dominicus heeft al een zwaar boek in de hand, moet ook de hond de gaten houden en dan komt plots uit een wolk een hand met een rozenkrans. Dat is even schrikken en willen of niet, het verhaal dat Dominicus van Maria persoonlijk een rozenkrans krijgt, vindt hier weeral voeding.

Vanaf 1 juli

Vakantie in eigen stad

gepost op: 01 juli 2022

Vanaf vandaag, 1 juli, kunt u de Sint-Paulussite (kerk, kloostergangen en tuinen) gratis toeristisch bezoeken met uw A-kaart. We hebben speciaal voor dit moment gekozen om het initiatief te lanceren. Zeg nu zelf, tijdens een…

Lees meer

Wat een prachtige dag!

Paulus feestte

gepost op: 28 juni 2022

Op zondag 26 juni verdween de regen wonderbaarlijk en de schoongespoelde lucht brak open voor de eerste editie van Paulus Feest. Vierhonderd inwoners van het Schipperskwartier en omliggende stadsdelen hadden zich ingeschreven voor het concert…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven