Pieter de Bailliu

Even schrikken

gepost op: 7 juni 2022

De Antwerpenaar Pieter de Bailliu (°1613) leert de eerste principes van het graveren in zijn geboortestad en specialiseerde zich nadien verder in Italië. Hij komt terug naar Antwerpen en maakt meer dan twintig jaar lang gravures naar werken van Rubens en Van Dyck.

Gravures van heiligen waren een specialiteit en erg gegeerd. De kopers konden voor weinig geld een vroom en kunstig tafereeltje op de kop tikken. Het museum Boymans-Van Beuningen bezit een hele reeks gravures van deze Antwerpenaar.

De gravure met de H. Dominicus, zijn hond met brandende fakkel en een rijksappel heeft iets grappig in zich. Dominicus heeft al een zwaar boek in de hand, moet ook de hond de gaten houden en dan komt plots uit een wolk een hand met een rozenkrans. Dat is even schrikken en willen of niet, het verhaal dat Dominicus van Maria persoonlijk een rozenkrans krijgt, vindt hier weeral voeding.

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven