Pieter de Bailliu

Even schrikken

gepost op: 7 juni 2022

De Antwerpenaar Pieter de Bailliu (°1613) leert de eerste principes van het graveren in zijn geboortestad en specialiseerde zich nadien verder in Italië. Hij komt terug naar Antwerpen en maakt meer dan twintig jaar lang gravures naar werken van Rubens en Van Dyck.

Gravures van heiligen waren een specialiteit en erg gegeerd. De kopers konden voor weinig geld een vroom en kunstig tafereeltje op de kop tikken. Het museum Boymans-Van Beuningen bezit een hele reeks gravures van deze Antwerpenaar.

De gravure met de H. Dominicus, zijn hond met brandende fakkel en een rijksappel heeft iets grappig in zich. Dominicus heeft al een zwaar boek in de hand, moet ook de hond de gaten houden en dan komt plots uit een wolk een hand met een rozenkrans. Dat is even schrikken en willen of niet, het verhaal dat Dominicus van Maria persoonlijk een rozenkrans krijgt, vindt hier weeral voeding.

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven