Pieter de Bailliu

Even schrikken

gepost op: 7 juni 2022

De Antwerpenaar Pieter de Bailliu (°1613) leert de eerste principes van het graveren in zijn geboortestad en specialiseerde zich nadien verder in Italië. Hij komt terug naar Antwerpen en maakt meer dan twintig jaar lang gravures naar werken van Rubens en Van Dyck.

Gravures van heiligen waren een specialiteit en erg gegeerd. De kopers konden voor weinig geld een vroom en kunstig tafereeltje op de kop tikken. Het museum Boymans-Van Beuningen bezit een hele reeks gravures van deze Antwerpenaar.

De gravure met de H. Dominicus, zijn hond met brandende fakkel en een rijksappel heeft iets grappig in zich. Dominicus heeft al een zwaar boek in de hand, moet ook de hond de gaten houden en dan komt plots uit een wolk een hand met een rozenkrans. Dat is even schrikken en willen of niet, het verhaal dat Dominicus van Maria persoonlijk een rozenkrans krijgt, vindt hier weeral voeding.

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven