Achteraan in de kerk valt er ook wat te ontdekken

Falconplein

gepost op: 15 februari 2022

Achteraan in de Sint-Pauluskerk bevindt zich een kruisbeeld dat vroeger met Maria en de apostel Johannes een calvarie vormde op het Falconplein.

Al vóór 1565 staat er op het Falconplein een calvarie. Dat kunnen we zien op het stadsplattegrond van Bononiensis uit 1565. De beeldengroep geraakt een paar maal in verval en wordt telkens hersteld o.a. door Hans Van Mildert.

Cornelis De Smet (1742-1815) vervaardigt in 1790 een nieuw beeld dat door de pastoor van de Walburgiskerk plechtig wordt heringezegend. Tijdens de Franse revolutie wordt het beeld uit de openbare ruimte weggenomen en verborgen. In december 1804 komt de Christuscorpus in het portaal van de Sint-Pauluskerk te staan. In 1900 volgt de heropstelling in de kerk naast het hoogzaal. Het beeld staat tussen de beelden van Maria en Johannes. Die stonden vroeger op het doksaal vooraan in de kerk, maar dat is een ander verhaal.

 

 

 

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven