Achteraan in de kerk valt er ook wat te ontdekken

Falconplein

gepost op: 15 februari 2022

Achteraan in de Sint-Pauluskerk bevindt zich een kruisbeeld dat vroeger met Maria en de apostel Johannes een calvarie vormde op het Falconplein.

Al vóór 1565 staat er op het Falconplein een calvarie. Dat kunnen we zien op het stadsplattegrond van Bononiensis uit 1565. De beeldengroep geraakt een paar maal in verval en wordt telkens hersteld o.a. door Hans Van Mildert.

Cornelis De Smet (1742-1815) vervaardigt in 1790 een nieuw beeld dat door de pastoor van de Walburgiskerk plechtig wordt heringezegend. Tijdens de Franse revolutie wordt het beeld uit de openbare ruimte weggenomen en verborgen. In december 1804 komt de Christuscorpus in het portaal van de Sint-Pauluskerk te staan. In 1900 volgt de heropstelling in de kerk naast het hoogzaal. Het beeld staat tussen de beelden van Maria en Johannes. Die stonden vroeger op het doksaal vooraan in de kerk, maar dat is een ander verhaal.

 

 

 

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven