Achteraan in de kerk valt er ook wat te ontdekken

Falconplein

gepost op: 15 februari 2022

Achteraan in de Sint-Pauluskerk bevindt zich een kruisbeeld dat vroeger met Maria en de apostel Johannes een calvarie vormde op het Falconplein.

Al vóór 1565 staat er op het Falconplein een calvarie. Dat kunnen we zien op het stadsplattegrond van Bononiensis uit 1565. De beeldengroep geraakt een paar maal in verval en wordt telkens hersteld o.a. door Hans Van Mildert.

Cornelis De Smet (1742-1815) vervaardigt in 1790 een nieuw beeld dat door de pastoor van de Walburgiskerk plechtig wordt heringezegend. Tijdens de Franse revolutie wordt het beeld uit de openbare ruimte weggenomen en verborgen. In december 1804 komt de Christuscorpus in het portaal van de Sint-Pauluskerk te staan. In 1900 volgt de heropstelling in de kerk naast het hoogzaal. Het beeld staat tussen de beelden van Maria en Johannes. Die stonden vroeger op het doksaal vooraan in de kerk, maar dat is een ander verhaal.

 

 

 

Kolen of haringen

gepost op: 26 maart 2024

De Koolvliet was een van de meest pittoreske plaatsen in Antwerpen. Je hoeft niet lang te zoeken naar een tekening, schilderij of foto van deze plek, vaak met de Sint-Pauluskerk op de achtergrond. Deze aquarel…

Lees meer

11u én 29 rijtuigen

Koning der patatbakkers

gepost op: 19 maart 2024

Welgemeende excuses aan onze noorderburen, omdat ik hen altijd uitlach met hun ‘patat’ als ze onze ‘frieten’ bedoelen. Het Handelsblad van Antwerpen publiceerde in mei 1861 een overlijdensbericht waarin de lijkdienst van Dhr. Descamps in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven