Achteraan in de kerk valt er ook wat te ontdekken

Falconplein

gepost op: 15 februari 2022

Achteraan in de Sint-Pauluskerk bevindt zich een kruisbeeld dat vroeger met Maria en de apostel Johannes een calvarie vormde op het Falconplein.

Al vóór 1565 staat er op het Falconplein een calvarie. Dat kunnen we zien op het stadsplattegrond van Bononiensis uit 1565. De beeldengroep geraakt een paar maal in verval en wordt telkens hersteld o.a. door Hans Van Mildert.

Cornelis De Smet (1742-1815) vervaardigt in 1790 een nieuw beeld dat door de pastoor van de Walburgiskerk plechtig wordt heringezegend. Tijdens de Franse revolutie wordt het beeld uit de openbare ruimte weggenomen en verborgen. In december 1804 komt de Christuscorpus in het portaal van de Sint-Pauluskerk te staan. In 1900 volgt de heropstelling in de kerk naast het hoogzaal. Het beeld staat tussen de beelden van Maria en Johannes. Die stonden vroeger op het doksaal vooraan in de kerk, maar dat is een ander verhaal.

 

 

 

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven