naast een Peugeot en een eendje

Ford Capri

gepost op: 23 april 2024

Nog voor ik een officieel rijbewijs verwierf, had ik in de haven al honderden kilometers rijervaring achter de rug. Agence Maritime Anversoise, waar ik als loopjongen voor werkte, verscheepte auto’s van Ford in Keulen via Antwerpen naar wereldwijde bestemmingen. In de jaren 1972 / 1973 waren dat meestal Ford Capri’s en in de weekends ging ik die mee mooi op een rijtje zetten. Het waren laagvliegende, benzineslurpende bommen op wielen. Ik kreeg 100 frank per uur, in ’t zwart, gek dat ik precies dat onthouden heb, het moet niet slecht betaald geweest zijn voor die tijd.

De foto in het Felixarchief is van dezelfde periode en mijn kennersblik viel vrij snel op de Ford Capri, vooraan in een groepje van drie, naast een Peugeot en een eendje. Wat een ongelooflijk deprimerende foto. De Sint-Pauluskerk dakloos, half-torenloos, de Korte Doornikstraat eenzijdig en ruïneus, de Veemarkt een parking. De hoek naast de Veemarktpoort was nog een café (waar vind je nog Whitbread?) en natuurlijk staat er nog een blikken telefoonhokje te blinken (wat is een telefoonhokje, opa?).

Daar dwaalde ik rond, vrij als een vogel, in het Schipperskwartier, met mijn verschepings -en douanedocumenten, op weg naar Den Engel, langs de hoeren, het rauwe volk, de verloederde straten, tweemaal per dag. En ik was gelukkig, ik was er thuis.

2 juni Sacramentsdag

525 jaar Kapel van Venerabel

gepost op: 28 mei 2024

Het broederschap van het Venerabel (het H. Sacrament) viert op zondag 2 juni Sacramentsdag. Dit jaar heeft de viering een extra dimensie, want de kapel bestaat al minstens 525 jaar. De Kapel van Venerabel in…

Lees meer

een 'een reservoir van zes voet lang’

Hulde aan onze pompiers

gepost op: 21 mei 2024

In 1679 teisterde een grote brand onze Sint-Pauluskerk. Vooral het westelijke deel was beschadigd, maar wat verderop ging ook het toenmalige kerktorentje in de vlammen op, het stond er ocharmen net geen 50 jaar. ‘Elk…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven