Wommelgemse varkens

Geen everzwijnen maar dassen

gepost op: 4 oktober 2022

Tijdens opzoekingen over kunstwerken in de Sint-Pauluskerk beland je soms op een zijspoor dat je naar een volledig ander verhaal brengt. Dit wapenschild van de aloude en edele familie de Neuf is een goed voorbeeld. Wanneer je binnenkort een crypterondleiding volgt, vraag dan de gids naar het wapenschild op de foto. Slechts goed opgeleide en ervaren rotten in het vak zullen je onmiddellijk kunnen helpen.

Simon-Balthasar de Neuf († 1740) en zijn gade Carola le Cat († 1720) lagen begraven in de grafkelder die zich vier meter onder het wapenschild bevond. Slechts een sobere grafsteen in de crypte herinnert daar nog aan. De familie de Neuf werd in de 18de eeuw eigenaar van het dorp Wommelgem, dat in de 19de eeuw het wapenschild van de familie overnam als gemeentewapen, wat vandaag nog altijd het geval is.

De heemkundige kring van Wommelgem vermeldt een leuke anekdote over de everzwijnen die talrijk op het wapen te bewonderen zijn: “Volgens overlevering heeft het gemeentebestuur van Wommelgem in de eerste helft van de 20ste eeuw de bevolking wijsgemaakt dat de koppen in het wapenschild geen everzwijnen zijn maar dassen. Vandaar ook de oorsprong van de Dasstraat. De reden was dat de jonge mannen van Wommelgem het op kermissen in naburige gemeenten regelmatig te bont maakten en daarom de weinig flatterende naam ‘Wommelgemse varkens’ meekregen”. De everzwijnen overleefden gelukkig op het wapen, zodat het schild in de Sint-Pauluskerk niet moest aangepast worden.

 

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven