Geen lege kerk

gepost op: 13 september 2023

De schitterendste foto’s van een lege Sint-Pauluskerk, met uitgekiende balans tussen gezichtspunt, lichtinval en sluitersnelheid, kunnen maar op matige belangstelling van onze pastoor Didier rekenen. “Waar zijn de mensen?”, vraagt hij dan, “ik wil volk in mijn kerk, ook op de foto’s”.

Hij heeft gelijk, wat ben je met een stijgend aantal gelovigen tijdens de vieringen in Sint-Paulus, als je volhardt met foto’s van een lege kerk? Vandaag maken we het goed met een mooie foto uit de oude doos en we geven aan de pastoor tegelijk een tip om nog meer mensen naar onze kerk te brengen: stuur het leger! In 1930 brengt het tijdschrift ‘Antwerpen’ verslag uit van de 100ste verjaardag van het 8ste Linieregiment, met een viering in de Sint-Pauluskerk. Het is één van de oudste regimenten van België en werd opgericht met een decreet van het Regentschap op 16 oktober 1830. De soldaten van het regiment verdienden hun frontstrepen tijdens de Wereldoorlogen.

De foto is genomen vanop het oksaal en daarom een beetje wazig in de verte. Hij geeft een goede indruk van een preconciliaire kerk, zonder vieringaltaar, waar de priesters in het Latijn aan het hoofdaltaar celebreerden, met hun rug naar de mensen gekeerd. Opvallend zijn de bakstenen ribben van het gewelf (nu witgekalkt) en de enorme kroonluchter (letterlijk met kroon), ongeveer boven de plek waar nu het vieringaltaar staat. De foto is waarschijnlijk genomen rond het feest van het H. Kruis, want het schilderij van Cels, ‘De Kruisafneming’, aan het hoogaltaar is bedekt met een enorm kruisdoek. Honderden mensen drummen op het hoogkoor en in het kerkschip om een glimp en geluid op te vangen van de mis. Zo, onze taak is weer volbracht, een gelukkige pastoor is er twee waard.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven