Geen lege kerk

gepost op: 13 september 2023

De schitterendste foto’s van een lege Sint-Pauluskerk, met uitgekiende balans tussen gezichtspunt, lichtinval en sluitersnelheid, kunnen maar op matige belangstelling van onze pastoor Didier rekenen. “Waar zijn de mensen?”, vraagt hij dan, “ik wil volk in mijn kerk, ook op de foto’s”.

Hij heeft gelijk, wat ben je met een stijgend aantal gelovigen tijdens de vieringen in Sint-Paulus, als je volhardt met foto’s van een lege kerk? Vandaag maken we het goed met een mooie foto uit de oude doos en we geven aan de pastoor tegelijk een tip om nog meer mensen naar onze kerk te brengen: stuur het leger! In 1930 brengt het tijdschrift ‘Antwerpen’ verslag uit van de 100ste verjaardag van het 8ste Linieregiment, met een viering in de Sint-Pauluskerk. Het is één van de oudste regimenten van België en werd opgericht met een decreet van het Regentschap op 16 oktober 1830. De soldaten van het regiment verdienden hun frontstrepen tijdens de Wereldoorlogen.

De foto is genomen vanop het oksaal en daarom een beetje wazig in de verte. Hij geeft een goede indruk van een preconciliaire kerk, zonder vieringaltaar, waar de priesters in het Latijn aan het hoofdaltaar celebreerden, met hun rug naar de mensen gekeerd. Opvallend zijn de bakstenen ribben van het gewelf (nu witgekalkt) en de enorme kroonluchter (letterlijk met kroon), ongeveer boven de plek waar nu het vieringaltaar staat. De foto is waarschijnlijk genomen rond het feest van het H. Kruis, want het schilderij van Cels, ‘De Kruisafneming’, aan het hoogaltaar is bedekt met een enorm kruisdoek. Honderden mensen drummen op het hoogkoor en in het kerkschip om een glimp en geluid op te vangen van de mis. Zo, onze taak is weer volbracht, een gelukkige pastoor is er twee waard.

als 'knoop' in een kelk

Merkwaardige ruil

gepost op: 26 september 2023

In 1943 laat pastoor Louis Van Bostraeten een kelk maken voor zijn ouders Petrus Van Bostraeten en Catharina De Vos. En geloof het of niet: hij liet de goudsmid als ‘knoop’ een zilveren Paulusbeeldje uit…

Lees meer

Muziek in een verdwenen Utopia

gepost op: 22 september 2023

Op zaterdag 7 oktober is het weer muziek troef in de Sint-Pauluskerk. Drie musici brengen prachtige klanken met Italiaanse toets in een zevental werken uit de 17de eeuw. Dat doen ze op ‘flauti diversi’ (Bart…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven