Knap gedaan, Jan!

Gesigneerd graf

gepost op: 26 juli 2022

Kunstschilder Jan Geeraerts (1814-1890) maakte dit interieur van de Sint-Pauluskerk in de tweede helft van de 19de eeuw. Het werk verschijnt in een catalogus van een tentoonstelling in 1873 en wordt in 1882 verworven voor de collectie van het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Links zien we het grootste gedeelte van onze Mariakapel en rechts het hoogkoor vanuit een origineel gezichtspunt.

Een gids van de Sint-Paulusvrienden (die in de 19de eeuw nog ‘Les amis de Saint-Paul heetten) heeft er galant een stoel bijgehaald voor één van de twee dames die hij rondleidt. Dat warme welkom wordt 150 jaar later door de vrienden nog altijd in ere gehouden.

Jan Geeraerts krijgt van ons postuum de prijs voor de meest originele signatuur van een kunstwerk. Dankzij de foto in hoge resolutie, die het KMSKA zomaar gratis ter beschikking stelt, kan je inzoomen op de grafsteen rechts onderaan. Het lijkt op het eerste gezicht op een doorsnee grafsteen met gouden letters tot je de tekst ontcijfert:

D.O.M.

St Pauluskerk

Antwerpen

J. Geeraerts

Fecit

Knap gedaan, Jan!

Vol spanning

Chiaroscuro

gepost op: 16 augustus 2022

We vertellen aan de bezoekers van de Sint-Pauluskerk dat Pieter Pauwel Rubens de techniek van het clair-obscur bestudeerd heeft in Italië en hem vervolgens heeft toegepast op de vroege werken die hij schilderde voor de…

Lees meer

Dinsdag 16 augustus om 15uur

Orgelconcert met Malcolm Archer FRCO

gepost op: 14 augustus 2022

Op dinsdag 16 augustus mogen we Malcolm Archer (GB) in onze kerk verwelkomen. Archer is een grote naam binnen het organistenlandschap en de kerkmuziek. Zo was hij organist en muziekdirecteur bij drie Engelse kathedralen: Bristol,…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven