Knap gedaan, Jan!

Gesigneerd graf

gepost op: 26 juli 2022

Kunstschilder Jan Geeraerts (1814-1890) maakte dit interieur van de Sint-Pauluskerk in de tweede helft van de 19de eeuw. Het werk verschijnt in een catalogus van een tentoonstelling in 1873 en wordt in 1882 verworven voor de collectie van het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Links zien we het grootste gedeelte van onze Mariakapel en rechts het hoogkoor vanuit een origineel gezichtspunt.

Een gids van de Sint-Paulusvrienden (die in de 19de eeuw nog ‘Les amis de Saint-Paul heetten) heeft er galant een stoel bijgehaald voor één van de twee dames die hij rondleidt. Dat warme welkom wordt 150 jaar later door de vrienden nog altijd in ere gehouden.

Jan Geeraerts krijgt van ons postuum de prijs voor de meest originele signatuur van een kunstwerk. Dankzij de foto in hoge resolutie, die het KMSKA zomaar gratis ter beschikking stelt, kan je inzoomen op de grafsteen rechts onderaan. Het lijkt op het eerste gezicht op een doorsnee grafsteen met gouden letters tot je de tekst ontcijfert:

D.O.M.

St Pauluskerk

Antwerpen

J. Geeraerts

Fecit

Knap gedaan, Jan!

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

zondag 17 maart, 15u, kerk

Conservatorium Mons brengt Mendelssohn

gepost op: 09 februari 2024

Muziek in Sint-Paulus vzw verwelkomt opnieuw het Orchestre d’Arts² van de Ecole Supérieure des Arts van Mons (Bergen). Na César Franck en de ‘Vijfde van Beethoven’ zet muziekdirecteur en dirigent Nicolas Krüger (°1972) dit jaar…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven