Knap gedaan, Jan!

Gesigneerd graf

gepost op: 26 juli 2022

Kunstschilder Jan Geeraerts (1814-1890) maakte dit interieur van de Sint-Pauluskerk in de tweede helft van de 19de eeuw. Het werk verschijnt in een catalogus van een tentoonstelling in 1873 en wordt in 1882 verworven voor de collectie van het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Links zien we het grootste gedeelte van onze Mariakapel en rechts het hoogkoor vanuit een origineel gezichtspunt.

Een gids van de Sint-Paulusvrienden (die in de 19de eeuw nog ‘Les amis de Saint-Paul heetten) heeft er galant een stoel bijgehaald voor één van de twee dames die hij rondleidt. Dat warme welkom wordt 150 jaar later door de vrienden nog altijd in ere gehouden.

Jan Geeraerts krijgt van ons postuum de prijs voor de meest originele signatuur van een kunstwerk. Dankzij de foto in hoge resolutie, die het KMSKA zomaar gratis ter beschikking stelt, kan je inzoomen op de grafsteen rechts onderaan. Het lijkt op het eerste gezicht op een doorsnee grafsteen met gouden letters tot je de tekst ontcijfert:

D.O.M.

St Pauluskerk

Antwerpen

J. Geeraerts

Fecit

Knap gedaan, Jan!

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

van 1 juli tot 31 augustus - Zoek de schatkist met Paulientje de bellenblazer

Schat van Vlieg

gepost op: 01 juli 2024

Tijdens de zomervakantie, van maandag 1 juli tot zaterdag 31 augustus kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, vrienden op zoek gaan naar de schat van Vlieg in Sint-Paulus….

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven