De plek waar Christus gekruisigd werd

Golgotha

gepost op: 26 juni 2021

De plek waar Christus gekruisigd werd lag op een hoogte, een berg, met de naam Golgotha. Dat was al voor Christus vanouds een begraafplaats, zo oud dat zelfs Adam er begraven lag. Althans volgens een Joodse overlevering, waarvan kerkvader Origenes gewag maakt.

In onze Calvarietuin zie je op de berg het exacte moment dat Christus aan het kruis stierf. De aarde beefde en de doden kwamen uit hun graf. Adam deed dat ook en aan de voet van het kruis in onze tuin zie je dan ook de schedel en de knoken van de eerste man op de aarde.

Natuurlijk hebben we ook binnen in de Sint-Pauluskerk verscheidene afbeeldingen van de kruisiging, met Maria aan de rechterzijde van haar Zoon en Johannes aan de andere kant. Voor zover ik weet is er nochtans maar één in de kerk waar ook Adam even bovenkomt en die scène staat op de foto. Het is een fragment van het gestoelte van de Broederschap van de Heilige Rozenkrans, vlakbij de Mariakapel.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven