en de basiliek van het Heilig Graf

Helena

gepost op: 31 mei 2022

Een beeld dat onmiddellijk opvalt als je de calvarietuin binnenwandelt, is dat van de heilige Helena die het kruis van Jezus vastneemt.

Volgens de traditie was het Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, die het kruis vond rond 324 op haar pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Daar liet zij opgravingen doen, waarbij ook de grafkelder van ontdekt zou zijn, achter Golgotha, de heuvel waar Christus de kruisdood stierf.

Op die plaats liet Helena de basiliek van het Heilig Graf bouwen. Het kruis werd, steeds volgens de traditie, ‘ontmanteld’ : een deel bleef in Jeruzalem, twee andere stukken schonk zij aan Constantinopel en Rome. De vondst van het heilig kruis leidde vooral vanaf de kruistochten tot een onstuitbare verspreiding van kruisrelieken. Sint-Pauluskerk bezit er één van.

Het is lente en 7 weken na Pasen. Het kruis is het teken bij uitstek voor de christenen in deze periode.

haka-gewijs

Duivel beduveld

gepost op: 11 juni 2024

Tijdens Slow Art Day deelden de bezoekers hun visie over onze preekstoel met de gidsen. Dat leidde af en toe tot grappige gesprekken, zeker wanneer bezoekers noch gidsen het antwoord op een vraag kenden. Verschillende…

Lees meer

zaterdag 27 juli, van 6u tot 18u, 12 uren non-stop muziek

Vexations

gepost op: 07 juni 2024

Met de uitvoering van Vexations in Sint-Paulus zorgen we voor drie primeurs. Voor zover we weten heeft nooit eerder één uitvoerder zich aan het project gewaagd en dan nog wel op verschillende instrumenten én op…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven