en de basiliek van het Heilig Graf

Helena

gepost op: 31 mei 2022

Een beeld dat onmiddellijk opvalt als je de calvarietuin binnenwandelt, is dat van de heilige Helena die het kruis van Jezus vastneemt.

Volgens de traditie was het Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, die het kruis vond rond 324 op haar pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Daar liet zij opgravingen doen, waarbij ook de grafkelder van ontdekt zou zijn, achter Golgotha, de heuvel waar Christus de kruisdood stierf.

Op die plaats liet Helena de basiliek van het Heilig Graf bouwen. Het kruis werd, steeds volgens de traditie, ‘ontmanteld’ : een deel bleef in Jeruzalem, twee andere stukken schonk zij aan Constantinopel en Rome. De vondst van het heilig kruis leidde vooral vanaf de kruistochten tot een onstuitbare verspreiding van kruisrelieken. Sint-Pauluskerk bezit er één van.

Het is lente en 7 weken na Pasen. Het kruis is het teken bij uitstek voor de christenen in deze periode.

'net zoals een mens'

Dominicaanse knoop

gepost op: 25 juli 2024

Uw geliefde Facebookpagina volgt beroepshalve de pagina’s van vele dominicanenkloosters in de hele wereld. Die mannen en vrouwen zitten echt overal. Zo vonden we deze foto bij Quang Tran in Vietnam. Twee dominicanen bestuderen aandachtig…

Lees meer

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven