en de basiliek van het Heilig Graf

Helena

gepost op: 31 mei 2022

Een beeld dat onmiddellijk opvalt als je de calvarietuin binnenwandelt, is dat van de heilige Helena die het kruis van Jezus vastneemt.

Volgens de traditie was het Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, die het kruis vond rond 324 op haar pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Daar liet zij opgravingen doen, waarbij ook de grafkelder van ontdekt zou zijn, achter Golgotha, de heuvel waar Christus de kruisdood stierf.

Op die plaats liet Helena de basiliek van het Heilig Graf bouwen. Het kruis werd, steeds volgens de traditie, ‘ontmanteld’ : een deel bleef in Jeruzalem, twee andere stukken schonk zij aan Constantinopel en Rome. De vondst van het heilig kruis leidde vooral vanaf de kruistochten tot een onstuitbare verspreiding van kruisrelieken. Sint-Pauluskerk bezit er één van.

Het is lente en 7 weken na Pasen. Het kruis is het teken bij uitstek voor de christenen in deze periode.

Vanaf 1 juli

Vakantie in eigen stad

gepost op: 01 juli 2022

Vanaf vandaag, 1 juli, kunt u de Sint-Paulussite (kerk, kloostergangen en tuinen) gratis toeristisch bezoeken met uw A-kaart. We hebben speciaal voor dit moment gekozen om het initiatief te lanceren. Zeg nu zelf, tijdens een…

Lees meer

Wat een prachtige dag!

Paulus feestte

gepost op: 28 juni 2022

Op zondag 26 juni verdween de regen wonderbaarlijk en de schoongespoelde lucht brak open voor de eerste editie van Paulus Feest. Vierhonderd inwoners van het Schipperskwartier en omliggende stadsdelen hadden zich ingeschreven voor het concert…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven