en de basiliek van het Heilig Graf

Helena

gepost op: 31 mei 2022

Een beeld dat onmiddellijk opvalt als je de calvarietuin binnenwandelt, is dat van de heilige Helena die het kruis van Jezus vastneemt.

Volgens de traditie was het Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, die het kruis vond rond 324 op haar pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Daar liet zij opgravingen doen, waarbij ook de grafkelder van ontdekt zou zijn, achter Golgotha, de heuvel waar Christus de kruisdood stierf.

Op die plaats liet Helena de basiliek van het Heilig Graf bouwen. Het kruis werd, steeds volgens de traditie, ‘ontmanteld’ : een deel bleef in Jeruzalem, twee andere stukken schonk zij aan Constantinopel en Rome. De vondst van het heilig kruis leidde vooral vanaf de kruistochten tot een onstuitbare verspreiding van kruisrelieken. Sint-Pauluskerk bezit er één van.

Het is lente en 7 weken na Pasen. Het kruis is het teken bij uitstek voor de christenen in deze periode.

Opvolger van 'Vlaamse Meesters in Situ'

Vlaamse meesters op hun plek

gepost op: 27 februari 2024

Op veel plaatsen in Vlaanderen kun je kunstwerken bewonderen op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. Die parels willen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ in de kijker…

Lees meer

een donkere januaridag

Lage inval

gepost op: 20 februari 2024

Neen, wees gerust, dit is geen post over invallen op het grondgebied van een ander land. Daarover berichten andere media veel professioneler dan wij. Nochtans kan de zon er ook wat van, onverhoeds binnenvallen in…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven