De jezuïeten hebben genoeg

IHS

gepost op: 22 november 2022

IHS is een monogram dat regelmatig voorkomt in een katholieke kerk. Het bestaat uit de eerste drie Griekse hoofdletters van de naam Jezus Iota, Eta en Sigma. Later werden er andere verklaringen voor het monogram IHS bedacht zoals Iesus Hominum Salvator, vertaalt “Jezus de redder van de mensen”.

De jezuïeten maakten het meest gebruikt van dit monogram. Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten gebruikte het zelfs in zijn zegel. Er ontstonden ook spottende interpretaties aan het adres van deze orde, zoals “Iesuitae habent satis” (De jezuïeten hebben genoeg).

Maar ook de dominicanen maakten gebruik van deze initialen. Van één van de ordebroeders Henricus Suso (+ 1366) wordt verteld dat deze met een mes de initialen IHS in zijn borst kerfde. Suso wordt beschouwd als een mysticus die de geschriften van zijn leermeester de dominicaan Eckhart na diens dood sterk verdedigde. Henricus Suso werd in 1831 zalig verklaard. Zijn borstbeeld bevindt zich aan het sacramentsaltaar met het monogram IHS.

naast een Peugeot en een eendje

Ford Capri

gepost op: 23 april 2024

Nog voor ik een officieel rijbewijs verwierf, had ik in de haven al honderden kilometers rijervaring achter de rug. Agence Maritime Anversoise, waar ik als loopjongen voor werkte, verscheepte auto’s van Ford in Keulen via…

Lees meer

zondag 21 april, Erfgoeddag (gratis)

Erfgoeddag: thuis in Paulus

gepost op: 16 april 2024

Zak zondag 21 april tussen 14u en 17u af naar Sint-Paulus, waar onze vrijwilligers zich altijd een beetje ‘thuis’ voelen. Een huis wordt levend als mensen er samenkomen. Hoe verschillend we ook zijn, we voelen…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven