De jezuïeten hebben genoeg

IHS

gepost op: 22 november 2022

IHS is een monogram dat regelmatig voorkomt in een katholieke kerk. Het bestaat uit de eerste drie Griekse hoofdletters van de naam Jezus Iota, Eta en Sigma. Later werden er andere verklaringen voor het monogram IHS bedacht zoals Iesus Hominum Salvator, vertaalt “Jezus de redder van de mensen”.

De jezuïeten maakten het meest gebruikt van dit monogram. Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten gebruikte het zelfs in zijn zegel. Er ontstonden ook spottende interpretaties aan het adres van deze orde, zoals “Iesuitae habent satis” (De jezuïeten hebben genoeg).

Maar ook de dominicanen maakten gebruik van deze initialen. Van één van de ordebroeders Henricus Suso (+ 1366) wordt verteld dat deze met een mes de initialen IHS in zijn borst kerfde. Suso wordt beschouwd als een mysticus die de geschriften van zijn leermeester de dominicaan Eckhart na diens dood sterk verdedigde. Henricus Suso werd in 1831 zalig verklaard. Zijn borstbeeld bevindt zich aan het sacramentsaltaar met het monogram IHS.

Zalig trage plagerij

gepost op: 18 juli 2024

“Als je in Antwerpen bent, ga. Indien niet, overweeg dan om er naartoe te reizen voor deze uitzonderlijke ‘slow music’ ervaring.” (Phyl Terry, founder Slow Art Day NY, USA). Mis de unieke kans niet om…

Lees meer

in Oosterweel en in Reet

Selfsupporting

gepost op: 11 juli 2024

Op het kloosterdomein van de Antwerpse dominicanen was er onvoldoende voedsel voor de tientallen broeders en hun gasten. Maar geen nood, in Oosterweel hadden de paters visrecht én in Reet beschikten ze over een 30-tal…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven