De jezuïeten hebben genoeg

IHS

gepost op: 22 november 2022

IHS is een monogram dat regelmatig voorkomt in een katholieke kerk. Het bestaat uit de eerste drie Griekse hoofdletters van de naam Jezus Iota, Eta en Sigma. Later werden er andere verklaringen voor het monogram IHS bedacht zoals Iesus Hominum Salvator, vertaalt “Jezus de redder van de mensen”.

De jezuïeten maakten het meest gebruikt van dit monogram. Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten gebruikte het zelfs in zijn zegel. Er ontstonden ook spottende interpretaties aan het adres van deze orde, zoals “Iesuitae habent satis” (De jezuïeten hebben genoeg).

Maar ook de dominicanen maakten gebruik van deze initialen. Van één van de ordebroeders Henricus Suso (+ 1366) wordt verteld dat deze met een mes de initialen IHS in zijn borst kerfde. Suso wordt beschouwd als een mysticus die de geschriften van zijn leermeester de dominicaan Eckhart na diens dood sterk verdedigde. Henricus Suso werd in 1831 zalig verklaard. Zijn borstbeeld bevindt zich aan het sacramentsaltaar met het monogram IHS.

lezing op 23 april, 19u - dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629’

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch

gepost op: 12 april 2024

Augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius een dagboek bij. In het Latijn tekent…

Lees meer

gratis toegang

Trage Sint-Paulus

gepost op: 09 april 2024

Zaterdag 13 april gaan vier Antwerpse monumentale kerken en vier Antwerpse musea in slow motion. Missie: mensen helpen om zelf het plezier van kijken naar en houden van kunst te ontdekken. Rustig aan, tijdens Slow…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven