De jezuïeten hebben genoeg

IHS

gepost op: 22 november 2022

IHS is een monogram dat regelmatig voorkomt in een katholieke kerk. Het bestaat uit de eerste drie Griekse hoofdletters van de naam Jezus Iota, Eta en Sigma. Later werden er andere verklaringen voor het monogram IHS bedacht zoals Iesus Hominum Salvator, vertaalt “Jezus de redder van de mensen”.

De jezuïeten maakten het meest gebruikt van dit monogram. Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten gebruikte het zelfs in zijn zegel. Er ontstonden ook spottende interpretaties aan het adres van deze orde, zoals “Iesuitae habent satis” (De jezuïeten hebben genoeg).

Maar ook de dominicanen maakten gebruik van deze initialen. Van één van de ordebroeders Henricus Suso (+ 1366) wordt verteld dat deze met een mes de initialen IHS in zijn borst kerfde. Suso wordt beschouwd als een mysticus die de geschriften van zijn leermeester de dominicaan Eckhart na diens dood sterk verdedigde. Henricus Suso werd in 1831 zalig verklaard. Zijn borstbeeld bevindt zich aan het sacramentsaltaar met het monogram IHS.

Voor jong en oud!

Zoek de hondjes

gepost op: 29 november 2022

De meeste bezoekers aan de Sint-Pauluskerk zijn enthousiast als ze op hondenjacht gaan in ons gebouw. De zoektocht naar de hondjes van de H. Dominicus is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar die zie je meestal…

Lees meer

Project Aasha heeft uw steun nodig!

Kerstcadeautje nodig?

gepost op: 24 november 2022

De armoede in Nepal is nog altijd schrijnend. ‘project aasha’ steunt de bevolking met kleine, directe projecten. ‘Aasha’ betekent ‘hoop’ en dat is precies wat we met onze werking aan de Nepalese bevolking bieden: hoop…

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

We verzenden een wekelijkse nieuwsbrief met activiteiten en informatie over Sint Paulus.

Inschrijven